Hrvatska na +17 protiv Nizozemske

https://www.facebook.com/orangepicturesbv

Nizozemska je u ovom susretu bila poptuno nedorastao protivnik i Hrvatska je u drugom kolu olimpijskih kvalifikacija upisala još jednu visoku pojedu, 25:8. Najučinkovitiji igrač bio je Luka Bukić sa 6 golova, a zanimljivo da je pred kraj druge četvrtine omjer osobnih pogrešaka bio 13:2 u korist Nizozemske.

Hrvatska je više nego uvjeljivo i (pre)lagano svladala Nizozemsku s čak 17 razlike. Zabili smo čak 25 golova u 32 minute iako su protivnici imali čak 18 igrača više i još jedan peterac. Nizozemski golmani imali su 2 obrane, obje Wagenaar. Obojica su braila po polovicu utakmice.

Zabijali smo s igračem više, iz kontri, na zonu ili odmah po dolasku u napad kada bi protivnička obrana još bila nepostavljena. Najučinkoviti je bio Luka Bukić koji je zabio 6 golova; po 2 na zonu, s igračem više i iz kontre. Joković je dodao 4, Fatović i Miloš po 3.

Zanimljivo da je u 14. minuti utakmice omjer osobnih pogrešaka bio 13:2 u korist Nizozemske. Možda je pokoji broj previše, ali manje više su to sve bili ispravno dosuđeni prekršaji. Nizozemci su stalno igrali na sidrune (Winkelhorst najmanje 6 zarađenih isključenja, a Lucas najmanje 3 u čitavoj utakmici),  jako su puno i uplivavali, a naši su u obrani previše spriječavali potezanjima ta uplivavanja. S druge strane Nizozemska je igrala zonu, a i naša igra je donosila golove – tada je bilo 12:4 – i prije nego bi zaradili igrača više tako da mi i nismo bili zakinuti.

U drugom dijelu utakmice, obzirom da smo ušli u probleme s osobnim greškama, igrali smo mrtvu zonu sa svih 5 vanjskih pozicija i tako smanjili broj isključenja. Do kraja ukupno 19:12, dakle 6:10 u preostalom vremenu.

Nizozemska je bila previše loša u svakom segmentu igre. Posebice je to dolazilo do izražaja s igračem više kada je ili Bijač ili blok lakoćom zaustavljao sa svih pozicija. Bar su u tim situacijama mogli imati neke bolje izrađene situacije. Ukupno na kraju 6/18 realizacija (što i ne prikazuje dovoljno tu nemoć) uz promašeni peterac. Na postavljenu obranu, kada smo igrali tu plitku zonu su bili potpuno nemoćni. Nisu uopće imali plan kako bi takve situacije riješavali, odnosno pokušavali riješiti. Samo se događalo da im u još više navrata sijevne kontra protivnika. Izbornik bi morao znatno bolje postaviti igru, te mijenjati nešto u koncepciji tijekom utakmice. Redatelj prijenosa pokazao ga je praktički nakon svakog neuspjelog napada Nizozmske u drugom poluvremenu. S razlogom.

Teško je ozbiljnije analizirali ovakvu utakmicu. Spomenimo da je Bijač imao 10/16 obrana – Popadić je branio zadnju četvrtinu i upisao 2/4 obrane. Lončar je zaradio peterac i još 6 igrača više. Vrlić je danas imao normalnu minutažu, zabio je gol sa pozicije sidruna i zaradio još 2 igrača više. Nekoliko puta su se nizozemski bekovi odbijali od njega pa su mu suci sudili kontrafaul. Burić je dva puta zaradio igrača više igrajući kao klasični sidrun.

Hrvatska – Nizozemska                 25:8 (7:1, 7:4, 5:1, 6:2)

Suci: BUCH (ESP) i SANADZE (GEO)

Hrv: Bijač (10), Macan, Fatović 3(1), Lončar 1, Joković 4, Bukić 6, Vukičević 2, Bušlje 1, Miloš 3, Vrlić 2, Burić 2(1), Garcia 1, Popadić (2). Izbornik: Tucak.

b: Wagenaar (2), Weenhuis, Winkelhorst, Wolswinkel, Van Ijpern 2, Lindhout 1(0), Gbadamassi 1, Nispeling, Muller, Janssen 1, Koopman 1, Lucas 2, De Koff (0). Izbornik: Van Der Meer.

Osobne pogreške: Hrv 18, Niz 12

Peterci: Hrv 2/2, Niz 0/1

Igrač više: Hrv (1/2+1/2+2/4+2/2)= 6/10 (60%), Niz (1/6+4/7+0/2+1/3)= 6/18 (33%)

Obrane: Bijač (5/6+4/8+1/2+-)= 10/16 (63%), Popadić 2/4 (50%), Wagenaar (1/8+1/8)= 2/16 (13%), De Koff (0/5+0/6)= 0/11 (0%)

U ostalim utakmicama opet je bilo nekih iznenađenja.

Rumunjska – Rusija                       9:9

Odmah na startu drugog dana podbačaj Rusije koja bi ovakve utakmice trebalao pobjeđivati s barem 5 razlike. Jučer su se provukli protiv Francuza, a danas su 1.15 do kraja izjednačili preko Dereviankina. Merkulov je s 4 gola bio najučinkovitiji. Momčad koja ima takva dva sidruna, solidne bekove, Nagaeva i Kharkova kao ljevake, Kholoda i Sepeleva i ostale mora protiv ovakve Rumunjske, a i Francuske jučer, doći do uvjeljivih pobjeda.

Njemčaka – Francuska                 12:13

Njemačka je najveće razočaranje. Porazu od Nizozemske dodali su i ovaj od Francuske. 0:3, 1:5 i 4:8 okrenuli su 9:8 i 10:9, ali na kraju opet poraz. Strelezkij 6 golova, Real i Restović bez pokušaja. S druge strane Crousillat i Marzouki po 3 gola. Obzirom na važne izostanke lijepa pobjeda Francuza kao poticaj za dalje i ovdje i do Pariza za 3 godine.

Grčka – Brazil                                  15:8

Crna Gora – Kanada                      21:7