Lagano na otvaranju protiv Rumunjske

www.vecernji.hr

Hrvatska je kvalifikacije za Tokio otvorila pobjedom protiv Rumunjske 16:6. Očekivao lagano i uvjerljivo obzirom na razliku u kvaliteti. I inače je Rumunjska zadnjih godina u donjem domu europskog vaterpola, a sada su još bili i bez Negreana i Gheorgea koji su sigurno dva najbolja vanjska igrača Rumunjske.

Od početka je bilo jasno tko će u ovoj utakmici izaći kao pobjednik i da će to biti uvjerljiva razlika. Prva četvrtina završila je 5:1. Počeli smo u postavi Bijač, Burić, Lončar, Joković i Miloš, te Bukić i Vukičević. Zadnja četvrtica su zabila po gol, a jedan je dodao i Macan koji je ušao umjesto Burića. Kroz svaku četvrtinu prednost je rasla. Preko 8:2 na poluvremenu, 12:4 na kraju treće, do najveće 15:4 i konačnih 16:6.

Bijač je bio raspoložen na golu i upisao je 10/16 (63%) obrana. Zanimljivo da je naš najefikasniji igrač bio debitant na nekom turniru, Rino Burić. Zabio je 3 gola, dva s igračem više (jedan s lijevog krila jedan sa stative) i još jedan kada je pospremo odbijanac u prazan gol. Inače je dosta često ulazio kao drugi sidrun, a čak je i dio utakmice igrao i prvog sidruna. Ne znam što je danas bilo s Vrlićem, ali je imao smanjenu minutažu i nikakav učinak. Samo jedan zarađeni peterac kojega su mu suci koje prvi put vidim, Willis (Južna Afrika) i Toffoli (Brazil) poklonili.

Zato je Lončar bio jako raspoložen. Zaradio je peterac i  4 igrača više, uz gol iz kontre (oaličan asist Miloša) i sa igračem više (asist Bukić). Zanimljivo da je uz Burićeva 3 i Macan dodao 2 gola. Također sa stative (također asistencija Bukića) sa igračem više i jedan na asistenciju Jokovića nakon što je ostao na trenutak sam u desnom krilu nakon uplivavanja.

Osim Vrlića još se samo Bušlje nije upisao na listu strijelaca, ni on nije pokušavao.

Rumunjska nije dorasla Hrvatskoj u niti jednom segmentu igre. Vrlo često su bacali loptu u kut terena u 30toj sekundi napada. Mi smo bili u stanju igrati visoki presing do gotovo u pravilu 12 sekundi prije kraja napada. Tada bi se srednji vraćao na jednog od vanjskih, a taj bi se igrač povukao duplirati Radua ili Vancsika, koji je već bio na poziciji sidruna. Često se  zadnjih par sekundi napada napuštalo zonu i odlazilo prema napadu. Rumunjska nije bila pretjerano opasno ni sa igračem više. Imali su realizaciju 20% (2/10), najčesšće je s lijevog krila pokušavao Georgescu. Upravo je on zabio u te dvije situacije od kojih je jedna bila na nepostavljenu obranu, odmah po izvođenju.

Realno, Rumunjska nema kvalitetu da se izbori za mjesto u polufinalu, vidjet ćemo hoće li uloviti i četvrtfinale. Bilo je nekoliko iznenađujućih rezultata danas.

Grčka – Gruzija                               11:10

Neizvjesno do samoga kraja – zadnja četvrtina 1:0 na Grčku. U sastav Gruzije vratio se Splićanin Marko Elez i zabio 4 gola unatoč činjenici da ima punih 40 godina.

Nizozemska – Njemačka              11:10

Nakon velikog „prosipanja“ klubova u Ligi prvaka, njemački je i reprezentativni vaterpolo nastavio u istom tonu ove sezone. Nešto prije kraja druge četvrtine gubili su 8:2, odigrali su dosta bolje u nastavku, ali nisu uspjeli doći do bodova.

Rusija – Francuska                         13:12

Teže od očekivanog, posebice što Francuzima nedostaju Saudadier, Camarasa i Fontani. Rusi bi ovakve utakmice trebali rješavati puno ranije i puno uvjerljivije. Iako se forma treba tempirati za drugu polovicu idućeg tjedna.

Kanada – Brazil                               11:7

Kanađani predvođei Bicariem i Pinom Porzijem s klupe su točno po očekivanjima bili bolji od Brazila. Vidjet ćemo hoće li uspjeti dobiti i Gruziju i izbjeći četvrto mjesto i Hrvatsku u četvrtfinalu.

Hrvatska – Rumunjska                 16:6 (5:1, 3:1, 4:2, 4:2)

Suci: WILLIS (RSA) i TOFFOLI (BRA)

Hrv: Bijač (10), Macan 2, Fatović 2, Lončar 2, Joković 2(1), Bukić 1, Vukičević 1(0), Bušlje, Miloš 2, Vrlić, Burić 3, Garcia 1, Popadić. Izbornik: Tucak.

Rum: Tic (4), Radu 1, Vatrai, Fulea 2, Antipa 1, Prioteasa, Dragomirescu, Remes, Gergeryfi, Gheorgescu 2, Ghiban, Vancsik, Abrudan. Izbornik: Kechagias.

Osobne pogreške: Hrv 10, Rum 11

Peterci: Hrv 1/2, Rum –

Igrač više: Hrv (2/2+1/2+2/3+2/2)= 7/9 (78%), Rum (1/3+0/2+0/3+1/2)= 2/10 (20%)

Obrane: Bijač (4/5+2/3+1/3+3/5)= 10/16 (63%), Tic (0/5+2/5+0/4+2/6)= 4/20 (20%)