Hrvatska stigla u Gruž

foto: Mario Lujo/Facebook

Nakon završnih turnira Lige prvaka 2001. i 2006. bazen u Gružu bit će poprište još jednog velikog vaterpolskog događanja; Europsko prvenstvo igrat će se u Zagrebu i Dubrovniku.

Zbog rata u Izraelu European Aquatics je morao tražiti novog domaćina. Na kraju je nađeno rješenje da će žene igrati u Eindhovenu, a muški u naša dva grada. Prvi dio prvenstva, grupnu fazu Hrvatska će igrati u Dubrovniku:

04.01. četvrtak 20.15 Hrvatska – Španjolska
06.01. subota20.15 Hrvatska – Francuska
08.01. ponedjeljak20.15 Hrvatska – Crna Gora

Odlično je što ćemo svi mi skupa imati priliku gledati Hrvatsku na velikom natjecanju, što ćemo uživati u majstorijama ne samo naših igrača koje ipak možemo svake godine u više navrata gledati, nego će nam doći i velikani poput Perronea i Granadosa. Pa i nadolazećih zvijezda ala Vernouxa ili Vasilija Radovića.

Ovo je prilika da se infrastruktura bar malo ušminka, da ostane neki trajni trag ovog natjecanja. Gruški bazen se svako toliko renovira, ali nikako da se stavi u punu funkciju. Idealno bi bilo, da se ova prigoda shvati kao prilika da se onaj trenutno beskorisni „trg” ispred bazena iskopa i napravi manji bazen. Pa da ubuduće možemo opet organizirati ovakve događaje i kad nije stani pani situacija. Dubrovnik je to svakako zaslužio. A vidimo da su ulaznice za utakmicu otvaranja prvenstva planule čim su puštene u prodaju.

Žao nam je što se odlučilo da je završnica na Savi, a ne ovdje jer je gruški bazen puno bolja pozornica za ovakvu predstavu. Iako je prava šteta što se nisu postavile montažne tribine kao na Savi. Vidimo da je bilo zainteresiranih iako su ovdje manje bitne utakmice grupne faze.

Danas je Hrvatska reprezentacija stigla u Gruž i za par dana, točnije 3, počinje turnir. Španjolci su nam bauk i njihova „M zona” nas dovodi do ludila već godinama. Bilo bi lijepo da ih konačno pobijedimo baš u Gružu. Bilo bi također zgodno da se pozove Xavija da na neki način otvori ovo Europsko prvenstvo, kao poveznica ovih dviju ekipa i dugogodišnji Jugov kapetan koji je ipak malo pretiho otišao iz Gruža. Kasnije, protiv Francuske i protiv Crne Gore nas očekuju odlične utakmice i superkvalitetan vaterpolo. Sve ove tri ekipe dolaze u najjačim sastavima, iako je upitno, što se tiče čitavog prvenstva, koliko je tko formom ciljao ovo prvenstvo, ali još uvijek je bitna i borba za plasman u Pariz. Najbolji na ovom prvenstvu plasirat će se (s tim da su Mađari, Grci i Francuzi već plasirani). Mi i Crna Gora još nisu plasirani ni na SP koje počinje čim EP završi. Tamo se dijele još 4 mjesta za Olimpijske igre.

Mogli bi do preksutra analizirati ove 4 momčadi grupe A, bilo taktički kao cjelinu ili pojedinačno pojedine igrače. Evo za ovaj tekst samo jedan detalj, golmani. Bijač, Aguirre, Tešanović i Fontani…Znate li koji od njih je imao najviše obrana na zadnjem SP-u u Fukuoki? Golman Francuske Fontani.

Još jednom izražavam0 žaljenje što se nisu postavile montažne tribine u Gružu sa svih strana bazena i da će kapacitet bazena bude i iznad 3.000 gledatelja. Sigurno će dolaziti i navijači i iz Neuma, Korčule, Makarske, Splita. Gruž je kultno mjesto vaterpola i privilegija je biti u prilici gledati Hrvatsku na tom mjestu u velikim utakmicama. A i pitanje je hoće li se ta prilika tako skoro opet ukazati.

Sigurno će biti dosta navijača Crne Gore, a bilo bi odlično kad bi stigli i Španjolci odnosno Francuzi. Ali vaterpolo trenutno nije na tom nivou da je to realno očekivati. Danče.hr je dobio akreditacije za sve tri lokacije, vidjet ćete što nas sve očekuje u idućih 15ak dana.

Odgovori