Hrvatska rutinski preko Grčke u polufinale

Hrvatska je pokazala kvalitetu i uz potpunu kontrolu rezultata i igre od početka do kraja pobjedila Grčku 14:11. Bijač, Garcia, Vrlić i Joković nosili su kvalitetu igre iako su i svi ostali bili jako dobri.

 

 

Osim dominacije Hrvatske utakmicu je obilježio i suludi sudački kriterij. Margeta i Dervieux su svaki stav beka na leđa odmah kažnjavali izbačajem i to samom začetku. Tako da je Hrvatska već do poluvremena imala 11 osobnih; sva tri beka su imala po dvije tako da je i to malo poremetilo našu igru u nastavku. Srećom su suci malo popustili u druge dvije četvrtine jer bi i Marcelić morao u igru kao bek.

Od početka je sve bilo jasno. Grčka je nastavila u istom ritmu kao i do sada. Vlachos ne zna tko mu je prvi golman, pa je danas to bio Zerdevas. Izbušili smo ga u potpunosti i na poluvremenu je zamjenjen sa 2/12 (17%). Bijač je s druge strane imao 9/15 do tada (60%). Sve te silne akcije s igračem više Grčke su bile kriminalne. Na kraju bi ih mi odlično iskontrolirali pa bi šut završio ili kod Bijača ili u bloku. Samo kad je Vlachopoulos završio na „krivoj“ strani, na lijevom krilu imali su suvislu akciju koja je završila golom. Genidounias je također bio loš, 9 šuteva 2 gola, tek kad je prednost već bila nedostižna. Fountoulis 1/5, Gounas 0/2. O igri u obrani da ne govorimo. Hrvatska je realizirala svih 6 akcija s igračem više u prvom poluvremenu. Jednostavno i pomalo rutinirano. Tijekom utakmice, vrlo rano počeli su odmahivati rukom prema Zerdevasu nakon nekoliko golova. A kasnije u jednom trenutku Vlachos je poprilično glasno duže od minute nešto objašnjavao Fountoulisu koji je samo sjeo na klupu.

Grčka već neko vrijeme igra loše, puno lošije nego što bi trebala. Možda je vrijeme i za promjenu izbornika, da nove nadolazeće mlade snage koji su izdominirali svjetski vaterpolo zadnjih par godina i u seniorima povede Lorantos ili netko treći.

 

Hrvatska je s druge strane protiv renominarog protivnika odigrala s puno autoriteta. Unatoč nepovoljnom i suludom sudačkom kriteriju. Bijač jako dobar na golu. Još mu je 2-3 puta lopta prošla od ruke u gol pa je mogao imati i još bolju statistiku 14/25 (56%). Joković je zabio 4 gola (2 peterci) i dodao još 2 asistencije. Vrlić je dominirao na 2 metra. Zabio je gol, zaradio peterac i još 5 igrača više. Uz to je dodao i još 2 gola sa stative. Garcia je također bio izvrstan. 3 gola, 3 asistencije i uz Jokovića vođenje igre.

Joković je u izjavi nakon utakmice istaknuo plan da se završetak akcija usmjeri na desnu stranu, tako da smo u jednom periodu utakmice vidjeli i Fountoulisa na desnom vanjskom, ali ništa nije pomoglo.

U drugom dijelu smo malo usporili što je bilo i očekivano i obzirom na probleme s osobnima i na činjenicu da je smo utakmicu lakoćom kontrolirali. Bili smo u jednom trenutku otišli i na +5, 13:8. Nije bilo potrebe dodatno trošiti energiju obzirom na polufinale u kojem nas čekaju neugodni Španjolci. Bit će to repriza polufinala SP-a od prije pola godine kada je Španjolska pobjedila 6:5 uz naše ogromne problme u napadu. Do pred sami kraj utakmice bilo je 6:2. Mučili smo se protiv zone, još više s igračem više koji je bio jako loš i nismo imali plan B kad su nam prekinuli standarne linije zavlačenja i dodavanja.

 

Komentar utakmice, puno previše isključenja, totalno drugačiji kriterij nego u ostale tri četvrtfinalne utakmice.

Joković: Bekovi su nam vrlo brzo ostali sa po dva isključenja, već do poluvremena. Morali smo se onda krpati. Ne mogu dovoljno objektivno komentirati suđenje, ali mislim da smo unatoč tome na igraču manje dobili utakmicu. Par puta im je čak i vrijeme isteklo tako da je ta naša borbenost u obrani presudila ovu utakmicu.

Tijekom utakmice činilo se da protivnik nije uopće dorastao vašem nivou igre, odlično ste igrali od početka do kraja.

Joković: Usmjerili smo igru na njihovu desnu stranu, da oni rješavaju obzirom da nemaju ljevaka. Prebacili smo težište i odgovorost na njih i to se pokazalo dobrim. Pogotovo da recimo njihova bekovska linija šutira. Zatvorili smo lijevu pucačku stranu koja zabija 80% njihovih golova i to je na koncu bio ključ utakmice

Protiv Španjolaca će biti potpuno drugačija utakmica. Puno više zone, puno manje izbačaja.

Joković: Ne znam kakav će biti kriterij, jer ako bude ovakav bojim se da ćemo svi dočekati kraj utakmice. Oni su stvarno digli svoju igru na viši nivo zadnjih par godina, i jedan su jako nezgodan protivnik.

Perrone kaže da imate najboljeg golmana, najbolje sidrun, najboljeg beka, najbolju desnu stranu, ali da će vam probati zagorčati život kao u Gwangjau.

Joković: Haha, neću to komentirati.