Jelača: Mala prednost za Hrvatsku i Crnu Goru

 

Upravo je završila zadnja utakmice Gruzije na ovom EP-u i iskoristili smo priliku da kratko popričamo s Markom Jelačom kojega je očekivao prijevoz za Zagreb. Završili su natjecanje na 10. mjestu uz veliku borbu za ulaskom u top 8. Najavio nam je kratko i polufinala koja nas uskoro očekuju, između Hrvatske i Španjolske, odnosno Mađarske i Crne Gore.

Gruzija je osvojila 10. mjesto iako su bili u prilici pobjediti Njemce obzirom da su vodili 7:3 do zadnja dva napada u trećoj četvrtini.

 

 

 

 

Jelača: Kad pogledamo sve skupa možemo reći da smo zadovoljni sa 10-tim mjestom, ali kako se razvijala ova zadnja utakmica ostaje malo gorak okus u ustima. Vodili smo 7:3 do pred kraj treće četvrtine. Nažalost došlo do pada koncentracije, nekoliko jeftinih golova smo primili i na kraju smo izgubili.

Vi ste nedavno napunili 37 godina, kako je igrati ovako zahjevan sport i turnir gdje se igra svaki drugi dan s toliko godina. A i mlađim igačima koji nemaju toliko iskustva nije lako držati koncentraciju.

Jelača: Nije lagan ovaj sustav natjecanja. Mi smo čak i pokušali u utakmici sa Turskom odmoriti par igrača koji igramo većinu vremena. Nismo praktički igrali zadnje dvije četvrtine. Ima umora, ali ima i motiva. I dok god ima motiva igrat ću, bez obzira koliko godina imao.

Planovi?

Jelača: Imam još jednu godinu ugovora u klubu, u Dinamu Tbilisi. Plan je da se nastavi igrat Liga prvaka. Projekt ide dalje. Ne znam kakva će bit situacija sa Svjetskim prvenstvom, koliko će ekipa sa Europskog ići tamo, ali mislim da smo s ovim porazom i desetim mjestom izgubili sve šanse. Mislim da je deveto mjesto zadnje koje se može nadati. Mislim da ćemo na ove kvalifikacije za Olimpijadu ići. Tamo ćemo se probat boriti, znam da će biti jako teško i nije realno očekivati. Možda bude jedno mjesto, ne znam kakva je sad situacija sa Južnom Afrikom. Ako oni otkažu otvara se to jedno mjesto za nas ostale reprezntacije.

Kako Vam je igrati kao strancu za Gruziju? Vidim na predstavljanju, na himnama, Vi i Crepulja držite i ruku na srcu.

Jelača: Možda jer smo nas dvojica najduže tamo, već 10 godina. Tako iskazujemo i poštovanje prema toj državi čije boje branimo toliko dugo i mislim da to tako i treba. To je samo jedan od načina.

Kakva je situacija sa gruzijskim vaterpolom, spomenuli smo i klub preko kojega se od ove sezone također dodatno radi kroz pozivnicu za Ligu prvaka? Imate li možda neke veće ambicije u godinama koje dolaze?

Jelača: Taj nastup u Ligi prvaka je također bio u svrhu Europskog prvenstva pošto cijela reprezentacija nastupa i za Dinamo, da se na taj način pripremamo za ovo prvenstvo. Trebale su nam jake utakmice jer liga nažalost nije adekvatna. Misli mda nam je pomoglo. Recimo, imali smo Marseille u grupi, tamo igra dosta igrača koji igraju i za Francusku s kojima smo ovdje igrali i na kraju smo ispunili naš cilj koji nam je bio zadan pred europsko (op.a. prolazak grupe).

Vaše mišljenje, je li bolji sustav EP-a ovakav sa 16 reprezentacija da se eventualni neki „manji“ dižu na taj način. Ili je bolje koncentrirat kvalitetu i igrat kao prije sa 12 momčadi, a da imamo i B prvenstvo odakle bi prvak dolazio među najbolje?

Jelača: Kad sam krenuo s Gruzijom tako je bilo, tada je ilo A i B prvenstvo. Ne znam, po meni je najvažnija popularizacija i širenje vaterpola. Nažalost, neke ekipe još nisu na nekom nivou, ali nismo ni mi bili kad smo krenuli prije 10 godina. Treba vremena, mi smo sada druga ekipa u odnosu na prije kad smo tek ušli na Europsko prvenstvo. Gubili smo s visokom razlikom, ali ako se radi kako treba dolazi do napretka.

Kratka najava za polufinale, što možemo očekivati, tko je u prednosti?

Jelača: Očekujem neizvjesnost. Kao što znate u Gwangju nam je Španjolska zadala dosta problema sa tom njihovom „M zonom“. Tada nismo našli rješenje, ali mislim da ćemo ovaj put biti bolje pripremljeni za nju. I vjerujem da ćemo pobjediti i da ćemo ući u finale. A što se tiče druge utakmice, vidim da je Crna Gora dosta složna, igraju kao jedan. Igrali su jako dobar vaterpolo do sada. Ne znam, iako Mađarska igra doma možda bi ipak dao malu prednost Crnoj Gori.

 

 

Za kraj možda komentar novih pravila? Perroneu se sviđa što može više uplivavat, što je dobro, ali recimo u utakmici Hrvatske i Crne Gore bekovi nisu ni smjeli zazeti poziciju i imalo smo nakaradno suđenje.

Jelača: Da, mislim da tu najviše ispaštamo mi bekovi i nije dozoljen više nikakav duel između beka i centra. Recimo, gledao sam utakmicu Crna Gora i Italija, Ivović koji je trenutno uz Bušlju najbolji bek na svijetu, bio je dva puta na beku i dobio je dva isključenja. Ako će tako biti mislim da bekovi više neće bit potrebni u ovom sportu. Svaki vanjski igrač će moći stati na beka, uzet osobnu koju će sudac ionako svirati.

Znači kao što je Mladost ove godina slagala momčad. Uložila je sve u vanjske i sidrune, a na bekove što ostane, najmlađe ili najjeftinije.

Jelača: haha, za sad im ide dobro. Sigurno onda to ubrzava vaterpolo, ali moraju se doraditi ti još neki detalji i specificirati neke situacije jer ni nama, ali ni sucima nije to još do kraja jasno. Tako da dosta ovisi i od utakmice do utakmice, jedna se sudi na jedan, druga na drugi način. Kao i prije, interpretacija, a ne pravila.

Puno hvala i sretno.

Jelača: Hvala i vama i pozdrav.