Olimpijske kvalifikacije

Na rasporedu su kvalifikacije za olimpijske igre. Preostala su još 3 mjesta i Hrvatska se mora izboriti da dođe u priliku braniti srebro iz Ria. Igra se u Rotterdamu gdje će se 12 ekipa podjeljenih u 2 grupe boriti za plasman u Tokio. Favoriti su Hrvatska, Crna Gora i Grčka.

Hrvatska je u nekoliko navrata mogla osigurati nastup u Tokiu. Izgubili smo finale Svjetske Lige 2019 od Srbije u zadnjim sekundama (pobjednik je osiguravao nastup na OI), pa smo na SP-u 2019 osvojili treće mjesto (prva dva Italija i Španjolska su izborile OI) pa smo na EP-u 2020 također mogli do plasmana u Tokio da smo bili najbolji od do tada ne kvalificiranih reprezentacija, ali su Mađari osvojili zlato.

Zato sada u Rotterdamu trebamo osvojiti jedno od 3 mjesta koja vode u Tokio. Igramo u grupi B. I u idućih 8 dana odigrat ćemo 8 utakmica:

Ned       14.02.   19.00     Hrvatska – Rumunjska

Pon        15.02.   19.00     Hrvatska – Nizozemska

Uto        16.02.   20.30     Hrvatska – Francuska

Sri          17.02.   14.30     Hrvatska – Rusija

Čet         18.02.   20.30     Hrvatska – Njemačka

Pet         19.02.   četvrtfinalni dan

Sub        20.02.   polufinalni dan

Ned       21.02.   finalni dan

U drugoj grupi su: Crna Gora, Grčka, Kanada, Gruzija, Brazil i Turska.

Apsolutni favoriti su Hrvatska, Crna Gora i Grčka, drugi, četvrti i šesti sa prošlih olimpijskih igara. Možda i borba za 4.mjesto bude bitna ako Južna Afrika opet odustane od nastupa. Obzirom na informacije da njihovi igrači trebaju platiti oko 10.000 EUR kako bi otputovali u Japan, možda taj odustanak i nije tako daleko.

Izbornici su u mogućnosti prijaviti 13 igrača i dvije zamjene koje ulaze u momčad u slučaju da se neki od igrača pokaže pozitivnim na covid-19. Ako se trojica pokažu pozitivnima ta momčad se automatski diskvalificira.

Tucak se odlučio za slijedeće igrače:

Golmani: Bijač i Popadić

Sidruni: Vrlić i Lončar

Bekovi: Bušlje, Macan i Burić

Lijeva strana: Fatović, Vukičević i Bukić

Desna strana: Joković, Garcia i Miloš

Rezerva: Lazić

Iako postoji mogućnost za dvije rezerve ograničen je ukupni broj ljudi po svakoj momčadi i izbornik je odlučio povesti jednog fizioterapeta više, a jednog igrača manje. Ne znam točno koji je obim posla fizioterapeta i je li opravdano voditi 3 umjesto 2 na uštrb jednog igrača. Ali ionako se nadamo da nećemo imati niti jednog pozitivnog igrača pa da ni Lazić neće doći u priliku ući u sastav.

Osim nabrojenih na pripremama su bili još: Dobud, Benić, Žuvela, Marcelić.

Iznenađenje je što ne ide Benić koji je naš najpolivalentniji igrač koji može igrati i beka i lijevo i desno. A osim toga odličan je šuter, a vanjski šut na postavljenu zonu nam je vrlo često problem. Ali u ovakvoj konkurenciji gdje je jedino bitno biti među 3 ne bi trebali imati većih problema.

Sve utakmice Hrvatske prenosit će HTV, a ako izdvojite 7 eura možete pogledati sve ostale utakmice preko finatv-a.

U prvom kolu očekuju nas Rumunji koji dolaze bez dva igrača iz prvih 7, Gherorgea i Negreana. Radu s 39 godina na leđima i dalje je u sastavu. Zanimljivije utakmice na rasporedu su zadnja 2 kola, protiv Rusije i Njemčake. A nakon toga ide razigravanje za odlazak u Tokio.