Najava 1/8finala

4. dan muškog vaterpolskog turnira donosi prve utakmice na ispadanje, polovicu osmine finala u kojima igraju 4 europske momčadi protiv SAD, Australije, Japana i Južne Afrike. Obzirom da u četvrtfinalu već čekaju Srbija, Hrvatska, Mađarska i Italija, po svemu sudeći svih 8 europskih reprezentacija koliko je FINA dozvolila da nastupi u Južnoj Koreji, biti će u najboljih 8 na kraju turnira.

 

U 7.00 ( 14.00 po lokalnom vremenu) igraju Crna Gora (A2) i Australija (B3). Očekivali smo više i od jednih i od drugih u dosadašnjem dijelu natjecanja. Crna Gora trebala je iskoristiti što je Srbija došla bez 7 igrača na ovo SP, ali su u prvom kolu u 8.30 po lokalnom vremena kroz cijeli susret radili brojne greške i stalno dozvoljavali Srbiji da bude u utakmici. Sad kreće drugi dio turnira, onaj na ispadanje i  očekuje se da se razina igra Ivovića i društva digne na viši nivo. Imaju za to mogućnosti i očekujemo da će to krenuti već od ove utakmice.

Australija je visoko poražena od Hrvatske u utakmici koju su potpuno natplivani. Iza toga poraženi su jedan razlike i od SAD-a, unatoč činjenici da je Dennerley, atipično, imao fenomenalnu utakmicu sa cijelim nizom vrhunskih obrana. Teško će se oduprijeti kvaliteti Crne Gore, čak i ako dobiju pokoji poklon s druge strane. Australija može biti konkurentna europskim momčadima samo u slučaju da nametne svoj stil igre i da je ona ta koja će kontrom i polukontrom te stalnim uplivavanjima unositi nered u protivničke redove. A to ovdje nisu u stanju. Ako pokušavaju igrati kao europske momčadi, tu su u startu u velikom zaostatku.

 

8.30 (15.30 po lokalnom vremenu) igraju SAD (B2) i Grčka (A3). Grci su visoko izgubili od Srbije u zadnjem kolu i to 9:3 gdje zadnje 22 i po minute nisu zabili. Iznimno su loše odigrali, Srbija je ih je odlično snimila i zabila im prvih 6 akcija s igračem više. Zanimljivo, pet uzastopnih s jednog ili drugog krila, na identičan način, ostavili bi krilo 1 na 1 protiv bloka i Galanidisa gdje ni jedan ni drugi nijednom nisu bili blizu da zasutave Mandića (2 puta), oba brata Rašovića i Stojanovića. Očito je Savić našao bolnu točku obrane s igračem manje Grčke i udarao po njoj. S druge strane Grčka je imala 1/11 igrača više. Jedinog kojega su realizirali bilo je s 2 igrača više. Rijetko kad su bili i blizu da zabiju. Još je Fountoulis u najavi SP-a istaknuo da će zbog novih pravila biti još više izražena važnost igre s igračem više i igračem manje. Grci su poznati i po kalkulianju i biranju protivnika tako da su oni možda i s malo manje žara ušli u ovaj susret, ali kasnije im se obilo o glavu jer sigurno nisu željeli doživjeti ovako visok poraz.

SAD treba odigrati visoko kvalitetnu utakmicu u kojoj će se puno discipliniranije birati situacije i igrači koji će završavati akcije. Posebno s igračem više. Morali bi uz malo brži protok lopte otvoriti prostor na stativama kao b rasteretili vanjsku liniju. Hooper, Daube i Cupido većinom završavaju s lijeve strane obzirom da ni oni, kao ni Grci nemaju ljevaka. Hooper se pokazao možda kao najbolja opcija, odnosno ima najmanju potrošnju lopti. Također, trebali bi tražiti vrlo visoko tempo utakmice i natjerati Grke na jurnjavu.

 

U utakmicama Špa (C2) i Japana (D3), a posebno Njemačke (D2) i JAR-a (C3) trebali bi vidjeti puno manje neizvjesnosti.