Odličnom igrom do +5 protiv Crne Gore

https://www.facebook.com/hvs.hr

Hrvatska se vratila i pobjedila Crnu Goru uvjerljivo 13:8. Od početka smo diktirali igru i rezultat i na kraju ostvarili čak +5 što nam je bitno u eventualnom krugu s Crnom Gorom i Australijom.

Vrlo važna pobjeda. I jedni i drugi smo ušli sa porazima iz prošlog kola, a uz to nas nakon ove očekuju dvije najteže utakmice u grupi. I kao dodatni bonus, u zadnje vrijeme smo redovito gubili od Crne Gore. A još smo morali potvrditi prolazak dalje kroz grupnu fazu.

Igrali smo izvrsno s igračem više u početku, dok je Crna Gora bila lošija u realizaciji. Tada smo i stvorili tu početnu razliku. Mi 3/4, oni 1/4 i bilo je 5:2. Najbolji pojedinac u početku bio je Fatović. Zabio je 3 gola od prvih 6 Hrvatske. Kasnije je do kraja utakmice dodao i još dvije asistencije.

Bilo je nekoliko individualnih grešaka. Kod naših je prednjačio Miloš. Prvi gol smo dobili preko njegovog bloka, drugi gol nakon što mu je Ivović prelagano ušao na 5 metara i opet preko njegovog bloka zabio. Kasnije, u jednoj crnogorskoj kontri 4 na 3 opet je Miloš napravio veliku grešku. Dozvolio je prebačaj s desnog vanjskog na lijevo krilo, u kontri. S druge strane Ukropina je jako pogriješio kad mu je Fatović lagano uplivao, a i Perković je u zonskom postavljanju ostavio Fatoviću previše prosotora. Oba puta je Loren to odmah kaznio. Jedan od najvećih grešaka bila je kontra Miloša odmah na startu utakmice. Miloš je to pametno odradio, ali nedopustivo je da Popadić s lijevog krila gleda kako Ivović šutira umjesto da na vrijeme zatvara kontru. Pogreška iz kadetskog uzrasta.

Golmani su s obje strane bili jako dobri i skupili su svaki po cijeli niz teških obrana. Bijač na kraju 53% (9/17), a Tešanović 43% (10/23). Vrlić je zaradio 6 igrača više, a Lončar je zabio gol s pozicije sidruna i zaradio još 3 igrača više. Digli su nivo svoje igre u odnosu na prethodne utakmice. Poprilično bitna su i zadnja dva gola Vukičevića kojega ni u ovoj utakmici nije baš išlo kao ni do sada. Probio je led i sad će mu biti lakše u idućim utakmicama.

Naš stručni komentator na ovim Olimpijskim igrama Vedran Jerković istaknuo je tu osovinu golman, bek, sidrun koja čini ključ old school vaterpola: https://www.dance.hr/hrvatska/old-school.html

Crna Gora je razočarala. Draško i Petković su ostali bez gola. Njih dvojica sa svojim iskustvom i znanjem, moraju pomoći Ivoviću (2 gola i 2 asistencije) da nose igre uz pomoć mladih igrača. Sredinom utakmice imali su najbolju realizaciju igrača više, kada su jednom periodu druge i treće imali 4/5 u nizu. Međutim, na kraju ukupnih 5/14 ili samo 36% bilo je premalo za parirati Hrvatskoj. Matković, Ukropina, Baničević, Perković su premladi da nose igru već sada. Popadić i Vidović su i predviđeni da budu pomoćna radna snaga. Stoga uz Ivovića koji je pokušavao, već spomenuti Brguljan i Petković moraju puno više odgovornosti preuzeti na sebe kroz realizaciju ili organizaciju i asistencije, nego što je to bio slučaj u ovoj utakmici. Nije ni Ivović previše uplivavao u ovoj utakmici što je inače jedna od važnijih opcija u crnogorskom napadu.

Kako je utakmica odmicala tako je Hrvatska igrala sve bolju obranu. Eliminirane su spomenute bezvezne greške, a bekovi su odradili svoj posao poprilično dobro. I Bušlje i Macan su zaradili po 3 osobne, ali tek u zadnjoj četvrtini jer je i Tucak dosta dobro rasporedio bekovske zadatke i na vanjske igrače.

Garcia je zabio 2 jako dobra gola. Neobično za njega imao je u prvoj četvrtini 2 potpuno kriva dodavanja. Joković nije forsirao,  druge je, lijevu stranu pogotovo s 7 golova, dobro išlo pa smo ovu uvjerljivu pobjedu ostvarili bez našeg najboljeg strijelca.

Očekuje nas veliki derbi protiv Srbije u kojem se odlučuje koja će od ove dvije reprezentacije ići gore, u top 2, a koja dole, na treće ili četvrto mjesto prije četvrtfinala. Ako pobjedimo onda bi u zadnjem kolu protiv Španjolske igrali za prvo mjesto u grupi.

Hrvatska – Crna Gora                   13:8 (1:1, 6:4, 4:3, 2:0)

Suci: Kun (Mađ), Voevodin (Rus)

Hrvatska: Bijač (9), Macan, Fatović 3, Lončar 1, Joković, Bukić 2, Vukičević 2, Bušlje 1, Miloš 1, Vrlić, Obradović 1, Garcia 2. Izbornik: Tucak. Pomoćnici: Smodlaka i Sukno

Crna Gora: Brguljan, Perković 2, Petković, Čučković, Popadić, Vidović, Ukropina 1, Ivović 2, Spaić, Matković 2, Banićević 1, Tešanović (10). Izbornik: Gojković.

Osobne greške: Hrv 14, CG 11

Peterci: Hrv – , CG –

Igrač više: Hrv (0/1+4/5+2/4+0/1)= 6/11 (55%), CG (1/3+3/4+1/3+0/4)= 5/14 (36%)

Obrane: Bijač (4/5+0/4+2/5+3/3)= 9/17 (53%), Tešanović (3/4+4/10+1/5+2/4)= 10/23 (43%)

Golovi s 2m, zarađeni peterci, zarađena isključenja:

Lončar: gol + 3iv

Vrlić: 6iv

Macan, Fatović, Bukić: 1iv

Odgovori