Ovo je samo jedan test, čitavo prvenstvo je test za ovu generaciju

Photo by Laszlo Balogh / Total Waterpolo

Pobjedu juniorske reprezentacije Hrvatske protiv Italije prokomentirali smo i s izbornikom Vjekoslavom Kobešćakom koji je istaknuo da je ovo tek prvi test koji je položen s ocjenom 3, te da je još testova pred njima do kraja ovog natjecanja.

Čestitke na pobjedi, utakmicu je bilo teško pratiti preko streama, bezbroj isključenja, 10ak kontrafaulova, možeš li nam ukratko opisati kako je bilo pratiti događanja s ruba bazena?

Utakmica je bila na vrlo visokom nivou, dosta stresna za obje momčadi. Puno plivanja, puno akcije, presing s jedne, presing s druge strane. Što se tiče nas, mislim da smo dosta dobro igrali iako generalno s puno stvari i nisam zadovoljan. Nadam se da ćemo to popravljati tokom prvenstva. Italija se pokazala kao odličan protivnik, što smo i očekivali. Mi smo u nekoliko situacija reagirali odlično, ali isto tako u nekoliko vrlo loše.

Vodili smo stalno do polovice treće četvrtine, tada smo te 3-4 minute upali u rupu i primili 4 gola zaredom, imali su Talijani na kraju treće i kontru 4 na 3 za odlazak na 11:7.

Ta treća četvrtina je bila posebno loša, ali i na samom početku utakmice bilo je nekoliko nesnalaženja u našoj obrani. Mislim da još uvijek skroz ne razumijemo nekakve naše zadatke koji su postavljeni od strane trenera… Treba dat kredit i Talijanima koji su koristili puno situacija, pogotovo njihov broj 10 Filippo Ferrero iz Ortigije. Mi smo se u četvrtoj četvrtini uspjeli vratiti s jakim presingom i igrom bez centara. Na taj način smo se malo ubrzali, malo pojačali i obranu. To je bio jedan taktički element koji nam je uspio u ovoj utakmici.

Na početku zadnje, prvo dobro uplivavanje Brubnjaka, ali nažalost samo prečka, pa konačno i jedna odlično izvedena tranzicija gdje smo s 3 dodavanja stvorili situaciju Roku Akrapu da ostane sam na 2m, i onda još dvije realizacije igrača više za povratak i uz još jedno vodstvo Italije potpuni preokret i odlazak utakmice na našu stranu.

Kao što sam rekao maloprije, malo smo pojačali obranu i tranziciju, malo se ubrzali. S dva vezana pogotoka doveli smo Italiju u probleme. Imali su neraspoložene golmane, definitivno. To nam je malo olakšalo stvari i mislim da smo to mogli i bolje iskoristiti. Ali, opet, kada se s 3 gola razlike u 8 minuta vratiš i pobjediš. To je dobro. Ali opet ću apostrofirat…, trebamo puno stvari analizirati iz ove utakmice za daljnji tijek natjecanja.

Najviše problema, kao što si i sam spomenuo, posebice u tom drugom dijelu utakmice, zadavao nam je Forreno

(Vjeko upada u riječ) Ferrero, a ne Forreno, Filippo Ferrero, krivo je pisalo. Andrija, ne znaš sve, Andrija. Da.

U početku je igrao većinom desno, ali kad je prešao nam lijevu stranu zabijao je čim bi mu ostavili malo više prostora.

On je najbolji njihov igrač, igrač koji već ima staž u Ligi prvaka. Vrlo, vrlo dobrih nekoliko igrača, da ne kažem odličnih. Za momčad Italije se vidi da je momčad koja igra s inteligencijom, koja ima ideje. Znači, poslije svakog primljenog gola idu u akcije, imaju tranziciju, u svakom pozicijskom napadu idu u akcije, u obrani su izuzetno pokretljivi. Recimo da su imali raspoloženije golmane bilo bi puno, puno teže izvući ovu utakmicu.

I za kraj, što nam znači ova pobjeda za nastavak prvenstva?

U ovom trenutku ne puno. Koliko može značiti dobro, toliko može i loše. Jer ukoliko budemo pretjerano samozadovoljni s ovom utakmicom onda ćemo otići u krivom smjeru. Ovo je samo jedan test, kao što smo rekli da je čitavo prvenstvo test za ovu generaciju. Jučerašnji test smo položili, ali s ocjenom 3.

Zahvaljujemo.

Hvala i vama.

Slijedi nam utakmica protiv Uzbekistana u 13.30 u utorak. Slijedeće protivnike je netko prevario i rekao im da je ovo U17 natjecanje (po popisu igrača nemaju niti jednog igrača starijeg od 2004. godišta). Porazi 38:1 od Rusije i 30:7 čak i od Argentine te 40:1 od Italije dovoljno govore što nas očekuje u ovoj utakmici.

Odgovori