Protiv Rusije za prvo mjesto u grupi

https://www.facebook.com/vkgalebmr

Hrvatska je u trećem nastupu na SP-u U20 upisala i treću pobjedu, ovaj put protiv Uzbekistana 31:1. Utakmica i protivnik kojima nije mjesto na SP-u, ali eto. Nastupili smo bez Brubnjaka koji je danas dobio dodatni dan odmora. Slijedi meč odluke u grupi A protiv Rusije koju nam je najavio Jure Marelja.

Uzbekistan je u 4 utakmice primio 139 golova (gotovo 35 u prosjeku), a u tri im je protivnik pustio po 1 gol da ne ostanu na nuli. Tako i Hrvatska danas malo više od minute prije kraja. Bilo je puno zanimljivijih utakmica danas, a jedna i u našoj A grupi. Rusija i Italija odigrali su 9:9 tako da nas ujutro u 9 sati očekuje direktni dvoboj s Rusijom za prvo mjesto u grupi.

Zamoli smo jednog od pomoćnih trenera u našem stožeru, Juru Marelju da nam ukratko približi idućeg protivnika koji je u današnjoj utakmici pokazao poprilično kvalitete.

Rusija nije bila unaprijed istaknuta u krugu favorita, ali su danas odigrali potpuno egal utakmicu s Italijom. I oni su upali u crnu rupu u trećoj četvrtini kao i mi, ali je kod njih to više bio problem realizacije, propustili su peterac i duplog igrača više u tom periodu. Inače, poveli su 6:2 prije nego su Talijani okrenuli na 7:6 do kraja te za Talijane najbolje četvrtine.

Teško je i nezahvalno bilo pretjerano prognozirati tko spada ili ne u krug favorita, naročito kad uzmemo u obzir sve okolnosti koje prate organiziranje bilo kakvih turnira. Pa mi, recimo, Ruse nismo imali prilike gdje ni vidjeti da bi mogli valorizirati neke njihove kvalitete.

Ne bih se nikako htio ureći, a još manje uvrijediti protivnika, ali nekako dugogodišnje praćenje ruskih, što klupskih, što reprezentativnih nastupa daje zaključiti da su skloni brzopletim rješenjima, nerijetko nepromišljenosti i da su u stanju čitav odličan dojam u svega par minuta pokvariti, u krajnjoj liniji i ne ostvariti rezultat.

Čini mi se da ih odlikuje što i većinu ruskih momčadi, fizička snaga i jaka duel igra. Oba sidruna Mirziev i Andriianov, su vrlo jaki, bek Ivannikov, glavni šuter Vasilev, sve su to fizički jako moćni igrači.

Da, još kad ih vidite izvan bazena, što se fizičkog djela tiče, zaslužuju maksimalan respekt.

Oba sidruna su zbilja jaki, stameni, ali i ruski tradicionalno, skloni klasičnoj igri leđima, u tranziciji su obojica malo „teži“, ali svakako lijepo drže  poziciju i daju dubinu.

Odličan je bio i golman Sergeev, imaju i pametnog igrača na desnoj strani Iarullina te ljevaka Makhiyanova. Ovi nabrojani su glavni igrači, koji igraju glavninu minutaže?

Sergeev me jako ugodno iznenadio, stabilno i jako stoji kad je pozicioniran na šut, teško ga je i s puno mahanja prevariti, malo je teži u prebacivanju,  takvoj bi igri mi trebali težiti, s dosta pasova u vanjskoj liniji, tjerati ga da „radi“ na golu, to  i jesmo uvježbavali ovo ljeto.

I ostali bekovi, 11 Zhabkin i 12 Ivanov, su dosta dobri tako da igraju dobar presing s povlačenjem u zonu sa trojke, i kasnijim priključivanjem sa dvojke.

Trude se igrati visoki pressing, poslije se vraćaju ovisno o položaju centra, ali najčešće u zonu 2 i 3. Statične napade dobro brane, povučeni  igrači dobro pokrivaju i prostor ispred centra i blokovima ispred vanjskih igrača.  Moramo se kretati što više.

Vasileva nije bas služio šut danas, imao je 6 udarca u zadnjoj četvrtini, samo je prvi zabio, prethodno u utakmici nije realizirao ni peterac, a i u kontri nije primijetio da je golman izletio i pokupio mu loptu. Tako da on sigurno može i puno bolje. Može li ga se usporediti s talijanskom deseticom po kvaliteti udarca?

Egor Vasiliev je taj kojem je sve dopušteno,  izuzetno je „lagan na okidaču“ i vrlo nepredvidiv. Dozvoljena mu je određena doza obrambene nediscipline, nema toliku odgovornost i jako dobro kreće u kontru. Traži šansu i troši dosta lopti. Vrlo kvalitetnog je šuta, ali kad bi ga recimo uspoređivali s Ferrerom,  Vasiliev je skloniji  sebe staviti u prvi plan. Dojma sam da je Ferrero kompletniji u svakom pogledu, što moj neki subjektivan dojam.

Imaju Rusi naravno i mana u svojoj igri, recimo sidrun Andriianov je u nekoliko navrata kasnio u povratnom plivanju. Možemo li im nametnuti brži ritam igre, odnosno može li to biti nas adut u ovoj utakmici.

S centrima, naravno, treba plivati, raditi, umarati ih. Općenito tražiti šansu kroz tranziciju, kretnju… Statična igra je ono što Rusi vole igrati, moramo im se nametnuti kretnjama, dinamikom.

Još neka bitna karakteristika njihove momčadi?

Veliki im je plus što su, ako se ne varam, njih 7 ili 8 iz mlade momčadi Sinteza, okosnica momčadi i dugo su zajedno. Tu je još par momaka iz Baltike i Dinamo Moskve, ali jezgra momčadi je dugo vremena skupa i znaju što mogu očekivati jedni od drugih.

Ujutro u 9 sati Hrvatska protiv Rusije za poziciju 1 u grupi A. Očekuje nas još jedna kvalitetna utakmica u kojoj ćemo moći pratiti i naše i ruske igrače, odnosno što mogu pokazati u još jednoj utakmici visoke kvalitete.

Odgovori