[U20 PRAG 2021] Hrvatska pobjedila Italiju

https://www.facebook.com/vkgalebmr

Hrvatska je u drugom kolu pobjedila Italiju 13:12 uz veliki preokret u zadnjoj četvrtini u koju su Talijani ušli s 10:7.

Pred današnju utakmicu, a i pred prvenstvo, Italija je istaknuta kao jedan od tri favorita, uz Španjolsku i Grčku. Međutim, Hrvatska je uz veliki pad u drugoj polovici treće četvrtine vodila igru i diktirala tempo ove utakmice. Ipak, taj pad je bio značajan, Italija je prvo zabila dva gola na zonu, gdje smo griješili u postavljanju (što se vidi na klipu), a i Pavić je primio gol ispod ruke. I još dva gola s igračem manje i u 3-4 minute se došlo od 7:6 na 7:10. Imali su Talijani i kontru 4 na 3 u tim trenucima, na kraju treće četvrtine, ali su srećom promašili. Došla je pauza i Kobešćak je primirio igrače i u zadnjih 8 minuta gledamo najbolji period u igri Hrvatske.

Vratimo se malo na početak. Počeli smo dobro, poveli 3:1 i polovicom druge i 4:2. Imali smo tada dva napada s igračem više za odlazak na +3. Međutim nema gola i Italija zabija dva gola, na zonu i isggačem više i vraća se u utakmicu. Nakon toga se igralo u egalu do te druge polovice treće četrtine kada su Talijani iskoristili svoje prilike za odvajanje.

Loša lepeza Italije, prezbijena lijeva strana, a naša obrana to ne koristi, dapače

Tih zadnjih 8 minuta otvaramo uplivavanjem Brubnjaka kojemu s desnog vanjskog  Duje Akrap baca upotrebljivu loptu, ali iz prijenosa samo prečka. Nakon toga smo se obranili, u tranziciji zabili gol nakon 3 odlična dodavanja, Roko Akrap ostaje sam na 2m (drugi klip). Žuvela je odlično pokrio stativu s igračem manje, a u plivanju zarađujemo i mi igrača više kojega realizira Duje Akrap udarcem s desnog vanjskog. Igrali smo i ranije kroz utakmicu povremeno presing, ali u ovom periodu utakmice, dok stižemo ovaj veliki zaostatak igramo jako viski presing. Vratili smo se na kraju u zonu i obranili se još jednom. Opet zarađujemo igrača više u plivanju, pa Brubnjak još po krilu bježi u kontru i još jednom ga se očigledno povlači i onda lakoćom zabija nakon još jednog isključenja. Došli smo na 10:10 s tri gola u 3 uzastopna napada.

Tri dobra dodavanja i dočekana je greška Italije u postavljanju nakon tranzicije

Bili smo u naletu, ali odlični kapatan Italije Forreno opet realizira igrača više, točnije duplog igrača više. Žuvela je u drugom dijelu utakmice često pomagao svojim ulascima kao drugi sidrun i na taj način je zaradio igrača više i odmah ga i realizirao udarcem s 4-5 metara. Italija je imala igrača više, ali smo ovaj put odlično usmjerili akciju na njihovo desno krilo što su Vukojević blokom i Pavić postavljanjem lakoćom riješili. Nakon što smo zaradili još jednog igrača više u plivanju, Kobešćak zove time out i nakon što je Brubnjak navukao dva igrača na lijevom vanjskom, dobra lopta na desno krilo na Duju Akrapa koji zabija 4. gol na utakmici. Opet smo se na identičan način obranili s igračem manje, opet Vukojević odličan u bloku protiv desnog krila. Zaradili smo opet duplog igrača više, povratna lopta s lijevog krila dolazi na Tomasovića na lijevog vanjskog, šut za pobjedu s dva igrača više, na minutu do kraja, odlazi puno preko gola. Forreno to kažnjava i iz faula s lijevog vanjskog pogađa za 12:12. Duje Akrap je loše postavio blok poslije tog faula, tj ostao je pored protivnika umjesto ispred njega. Bila su još dva bloka pliće prema golu, ali kapetan Italije je pakleni igrač. Ipak u zadnjem našem napadu, Žuvela iz još jednog igrača više, opet s desne strane, s vanjskog, pogađa za konačnih 13:12.

Hrvatska je jako puno golova postigla s desne strane, čak 6. 3 s krila 3 s vanjskog, iako nemamo ljevaka u vanjskoj formaciji. U početku, 3 igrača više smo realizirali s lijeve strane, Brubnjak je dva puta pogodio s vanjskoga, poprilično lagano i jednostavno tako da su Talijani na njega obraćali puno više pažnje do kraja utakmice. Otvaralo je to više prostora desno što smo odlično koristili. Vukojevića nije išlo, loše je šutirao u nekoliko navrata pa je Kobešćak na toj poziciji najčešće koristio Duju Akrapa, a Vukojevića više na lijevoj strani gdje je pokazao kvalitetu u obrambenim zadacima.

U visokom presingu u niti jednoj situaciji nismo dozvolili lagani gol nakon isključenja bez lopte kojih je bilo jako puno. To je pokazatelj jako dobre uigranosti u obrani. U više navrata smo igrali i M zonu koja je bila na momente jako dobra, s izuzetkom sporne 4 minute treće četvrtine.

Za kratak komentar utakmice zamolili smo Duju Akrapa. Nije bilo lako pratiti ovu utakmicu preko strema obzirom na ogroman broj isključenja, čak 35 i još 10 kontrafaulova, manje više sve bez lopte

Utakmica je bila zahtjevna kako fizički tako i psihički, jer su Talijani izrazito plivačka momčad. Dogodio nam se pad u trećoj četvrtini gdje su nam zabili par šuteva iz vanka, međutim na pauzi između četvrtina smo se stisli i ušli agresivnije i odlučnije u zadnju četvrtinu. Izbornik nam je dosta podigao samopouzdanje uz par taktičkih zamisli, prije zadnje četvrtine koje nam je bilo potrebno za vratiti se u utakmicu i na kraju je i dobiti.“

Duje je zabio 4 gola, 2 s desnog krila, jednog s desnog vanjskog, sve s igračem više kojih smo 9 realizirali. Još je jednom bio precizan na zonu sa srednjeg vanjskog nakon što je u prethodnoj akciji odlično oduzeo lopte na bekovskoj poziciji bez faula. Jednom ga je i Ferrano malo prevario i zabio ipokazao da je odličan igrač.

U svakoj utakmici prava ekipa izbaci svog pojedinca, ja sam imao tu sreću, i pokazali smo da kad je najteže da smo ekipa i da smo tu jedan za drugoga. Italija je od samog početka više puštala našu desnu stranu, te uz savjete trenera sa klupe smo sve bolje to iskorištavali kako je utakmica odmicala. Protivničke igrače neću komentirat, iskreno ne zanimaju me.“

Ovoje veliki podstrek za dalje. Vidjelo se da se može ravnopravno igrati i protiv najjačih ekipa na turniru. Još nam ostaje protiv Rusije potvrditi prvo mjesto u grupi.

Hrvatska – Italija 13:12 (3:2, 2:3, 2:5, 6:2)

Hrvatska: Roko Pavić, Noa Burburan, Petar Čondić Kadmenović, Roko Akrap 1, Karlo Babić, Luka Stahor, Marin Tomasović 1, Duje Akrap 4, Jerko Penava 1, Tin Brubnjak 3, Marko Žuvela 3, Ivan Vukojević, Ivan Jurišić. Izbornik: Vjekoslav Kobešćak. Pomoćnici: Hrvoje Koljanin, Jure Marelja i Goran Obradović.

Odgovori