Završnica PH u srpnju!

Foto Tonči Vlašić, dubrovacki.hr

Prije točno sedam dana započeli smo dopisivanje s Milivojem Bebićem koji je povjerenik za natjecanje u HVS-u i regionalnoj ligi. U međuvremenu, prije 3 dana i javno su objavljeni termni utakmica play offa PH kao i F4 RVL-a. Donosimo vam pregled nekih aktualnih tema koje nam je gospodin Bebić prokomentirao. Nije tu samo nastavak sezone, već i proširenje A1 lige, igranje u moru, sustav natjecanja, termin EP-a u Splitu itd.

U međuvremenu se polako normalizira trenažni proces u Hrvatskoj. Nakon uvodnih treninga sa maksimalno 4 igrača, sad je taj broj povećan, a ako i već nije uskoro bi se trebali uvjeti za treninge u potpunosti normalizirati. Sve su to pretpostavke da se prvenstvo nastavi za otprilike 45 dana. S povjerenikom natjecanja Milivojem Bebićem protresli smo mnoge teme. Primjena novih pravila, igranje u moru za koje postoji toliko uvijeta da je taj „morski bazen“ mora bit bolji od većine zatvorenih bazena (forma bitnija od sadržaja), proširenje A1 lige 2 dana prije odlučujućih utakmica za ostanak i legalnosti takve odluke (u ostale apekte nismo ulazili), sistem natjecanja i njegovu regularnost itd.

Danče.hr: Pozdrav gospodine Bebić, za početak, u ova nezgodna vremena, kakva je situacija kod Vas, jeste li u Splitu, kako provodite ove dane karantene koja će nadajmo se uskoro popustiti?

Bebić: Hvala na pitanju. Kod mene osobno i moje obitelji sve je hvala Bogu u najboljem redu. Da u Splitu sam. Poštujući preporuke HZJZ i Kriznog stožera RH većinu vremena smo proveli kod kuće. Djelomično se radilo, naravno smanjenim intenzitetom dok je bilo dosta vremena za određene razgovore s kolegama iz HVS-a i šire, a razgovori su najvećim dijelom bili vezani uz sport, odnosno vaterpolo.

Danče.hr: Sva su natjecanja prekinuta početkom ožujka, ljubitelje vaterpola najviše interesira kakvi su planovi HVS-a i vodstva regionalne lige oko završetka ovogodišnje sezone. Postoje li neki dogovori, planovi, projekcije, možda kontakti sa civilnom zaštitom, stožerom koji rukovodi životima u zadnje vrijeme? Koliko je realno očekivati odigravanje final4-a regionalne lige i recimo play offa Prvenstva Hrvatske?

Bebić: Cijelo proteklo vrijeme od proglašenja pandemije i prekida svih natjecanja direktno ili posredstvom ureda HVS-a u stalnom smo kontaktu sa ZDUŠ-om i po potrebi sa županijskim ili nacionalnim Stožerom civilne zaštite radi točne informiranosti, a sve u svrhu pravovremene pripreme eventualnog nastavka natjecanja. Nakon postupnog popuštanja mjera od strane Kriznog stožera RH upoznati ste da se počelo sa treningom u ograničenom obliku, tj., u grupama sa po 4 igrača plus trener kao peti. Dogovori, planovi i projekcije su uvijek postojali, ali isti su bili nužno vezani uz situaciju oko koranavirusa, odnosno eventualnog stvaranja uvjeta za nastavak treninga i natjecanja. Sada kada se počelo sa treningom svi se nadamo da će se u dogledno vrijeme stvoriti uvjeti za zajedničke treninge kompletnih momčadi i naravno shodno tome i uvjeti za odigravanje utakmica. Temeljem prethodno navedenog (uvijek ponavljamo da je uvjet dozvola odigravanja utakmica…….) prvenstvo Hrvatske (play off) bi se odigrao od konca lipnja do početka kolovoza. Final four regionalne lige bi se odigrao negdje u prvoj polovici srpnja, prije finalne serije utakmica za prvaka. Pored 3 hrvatska kluba na FF RL se kvalificirao još Jadran iz Herceg Novog pa je odigravanje tog turnira usko vezano uz odluku Vlada o slobodnom prelasku granica. Mala olakšavajuća okolnost može biti što je domaćin FF Jug na bazenu u Gružu, a kako je Herceg Novi blizu Dubrovnika možda se otvori mogućnost dobivanja posebne dozvole za prelazak granice za Jadran Carine posebno u svrhu nastupa na FF uz poštivanje svih uvjeta propisanih od Stožera civilne zaštite itd.   

Danče.hr: Je li ova pauza u natjecanju iskorištena za neke druge aktivnosti, ponajprije glede budućnosti klubova i lige, prije svega mislimo na regionalnu?

Bebić: Tema klubova, sustavi natjecanja, način odigravanja itd., uvijek su teme razgovora kao nešto što je tekuća problematika neovisno o ovoj prisilnoj pauzi. Naime, sport je djelatnost na koju utječe dosta faktora. Sada smo svjedoci kako se zbog  iznenadne pojave virusa moralo dosta toga mijenjati. Tako je i u normalnim okolnostima kada se moramo prilagođavati u odnosu na međunarodni kalendar natjecanja itd. Klubovi igraju u europskim klupskim natjecanjima, reprezentacija na velikim svjetskim i europskim natjecanjima pa se stoga uvijek treba na neki način prilagođavati zavisno o potrebama i prioritetima. Što se tiče regionalne lige ona egzistira već 12 godina i činjenica je da se došlo do lige sastavljene od dvije grupe u kojima sudjeluju 22 kluba.  Svrha treniranja i postojanja klubova su natjecanja i utakmice. Ista je napravljena zbog navedenog u svrhu interesantnosti natjecanja i utakmica (borba za ostanak, ulazak u A1, FF…..) podizanja kvalitete igrača i sl. Kao takva je dobila redoviti tjedni termin prijenosa utakmica na TV Arena Sport što je stvorilo dodatnu mogućnost promocije vaterpola, marketinških aktivnosti itd. Uvijek se u kontinuitetu razmišlja za dobrobit klubova, reprezentacije i vaterpola općenito što je prva vodilja kod donošenja odluka od strane UO HVS-a.

Danče.hr: Možda ste radili nekakve analize glede implementacije novih pravila i sudačkih odluka u još uvijek aktualnoj sezoni, ili su održavani neki online seminari, ne samo sudaca, nego i trenera i sično?

Bebić: Analize se rade stalno tijekom odvijanja samog takmičenja. Sada u ovoj pauzi se nisu radili nikakvi online seminari i sl. po navedenom. Uvijek je dobro baviti se analizama, ali u ovoj situaciji nije bilo uvjeta za organizaciju ili nešto slično. Treneri reprezentacije su dostavili klubovima putem maila primjere treninga koje bi igrači mogli ili trebali raditi kod kuće. Analiza suđenja je tekuća stvar koja se odvija kroz natjecanje koje je nažalost prekinuto. Uglavnom suci sa međunarodnim iskustvom su se brže prilagodili i bolje implementirali nova pravila u praksi. Seminar sudaca i opunomoćenika je održan neposredno pred početak prvenstva u Beogradu a sljedeći je bio planiran tijekom FF u Dubrovniku. Isto tako tijekom natjecanja, tijekom odigravanja utakmica permanentno se analizirao utjecaj novih pravila na vaterpolo. Općenito su pozitivni i dobri utisci.

Danče.hr: 6. ožujka UO RVL-a donio je odluku o proširenju lige. Poprilično nevjerojatna odluka obzirom na tajming, samo 2 dana uoči odlučujuće utakmice za opstanak u A ligi iz među Primorca i Partizana. Kako je moguće da se takve odluke donose u to doba i je li se na taj način pokušalo zaštiti Partizana koji je u van sportskog dijela u vjerojatno najtežoj situaciji i povijesti?

Bebić: Ne, apsolutno se nije pokušalo zaštiti nikoga pa tako ni Partizana. Točno, odluka UO je donesen 2 dana prije zadnjeg kola baš iz razloga da se nekoga ne dovede u favoriziran položaj ili obrnuto. Ako se prisjetimo zadnje kolo su igrali Mornar – VK Šabac u Splitu i Primorac – Partizan u Budvi dok je VK Budva bio slobodan. Pred to zadnje kolo 3 kluba su se borila za ostanak. Mornar, Primorac i Partizan. Zavisno o međusobnim rezultatima zadnjeg kola postojala je mogućnost da bilo koji od navedena 3 kluba bude posljednji. Prije tog posljednjeg kola Primorac je imao 10 bodova, Mornar 9 a Partizan 8. Da se odluka donijela poslije odigranih utakmica zadnjeg kola, tada je moglo izgledati favoriziranje nekog od navedenih klubova jer bi onda imali konačan redosljed. Ovako se o navedenom razmišljalo i UO RL je baš tim motiviran odluku donio prije zadnjeg kola. Ista nije donesena iznenada ili nabrzinu već je plod višemjesečnih razgovora o navedenoj mogućnosti između članova UO RL.

Danče.hr: Ima li takva odluka uopće zakonsko uporište obzirom da se sistem natjecanja domaćeg prvenstva treba mijenjati barem godinu dana prije stupanja na snagu, a znamo da je Regionalna liga prvi dio prvenstva Hrvatske?

Bebić: Odluka UO je legalna jer se naslanja na odluku UO RL od dana formiranja RL u dvije grupe (A1 i A2) a koja je potvrđena i prošle godina (znači pravovremeno) po kojoj UO može donijeti odluku o proširenju lige. O navedenom su u kontinuitetu upoznati nacionalni Savezi i klubovi i ista je donesena konsenzusom. Razlozi ostavljanju te mogućnosti leže dobrim dijelom u jednom od prethodnih pitanja gdje smo odgovorili da na dosta stvari kod određivanja kalendara ili sustava natjecanja utječe međunarodni kalendar i obveze klubova i reprezentacija, zatim pojedinačno kvaliteta klubova, broj klubova u grupi A2,  itd.

Danče.hr: Postoje li planovi za odigravanje utakmica Primorja i Partizana u borbi za opstanak? Do kada bi ove utakmice, ili da se možda jedna na neutralnom terenu (možda tijekom final4 u Dubrovniku), najkasnije mogle biti odigrane da se regularno zaključi sezona što se tiče sastava A i B ranga za iduću sezonu?

Bebić: Da, planovi postoje za odigravanje utakmica između Partizana i Primorja, ali se još uvijek razmatra način i vrijeme odigravanja. Navedene utakmice su usko vezane uz nesmetan prelazak državne granice i epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i Srbiji. Pored dozvola Nacionalnih stožera da se dozvoljavaju službena sportska natjecanja za kolektivne sportove pa tako i za vaterpolo nužno je dobiti i dozvolu prelaska granice. I vaš prijedlog eventualnog odigravanja jedne utakmice na neutralnom terenu zahtjeva mogućnost prelaska granice. Uz sve navedeno moramo voditi računa i o sportskoj regularnosti. U Hrvatskoj se u ograničenim okolnostima počelo sa treningom dok se to u Srbiji tek očekuje. I taj dio mogućnosti treniranja se mora normalizirati određen period kako bi uopće momčadi bile spremne za odigravanje utakmica. Krajnji termin za odigravanje je sigurno srpanj, a najdalje kolovoz. To je krajnji termin zbog završetka sezone jer vjerojatno određenom broju igrača ističu ugovori.

Danče.hr: Postoje li ikakve projekcije oko iduće sezone obzirom na ove nedoumice čak i oko sastava liga, kad bi trebala krenuti ako sve bude po planu i ne bude novih zatvaranja granica iduću zimu? Kako će se igrati ligaški dio, koji ove godine nije bio baš najregularniji (teoretska mogućnost da jedna ekipa u toku cijele sezone bude domaćin ili gost u čak 9 susreta od mogućih 13).

Bebić: Projekcije za iduću sezonu postoje ako se svore uvjeti, tj., ako se život najvećim dijelom normalizira. Preduvjet sportskim natjecanjima je nesmetan prelaz granica, funkcioniranje međugradskog i međudržavnog avionskog prijevoza, funkcioniranje uslužnih djelatnosti autobusnog prijevoza, hotela itd., bez obzira na poštivanje svih epidemioloških mjera koje budu na snazi. Sam početak sljedeće sezone zavisi o završetku tekuće i što je vrlo važno zavisi o međunarodnom klupskom i međunarodnom kalendaru sljedeće godine, u prvom redu o početku europskih klupskih natjecanja. Pod uvjetom normaliziranja odvijanja sportskih natjecanja nema razloga da se sa novom sezonom ne krene u listopadu (ili konac rujna) 2020.

Sustav natjecanja će zavisiti o međunarodnom kalendaru (kvalifikacijski turnir za OI, F8 CL, europske klupske obveze, OI,………) koji uvjetuje koliko će se vremena imati za odigravanje Kupa Hrvatske, RL i prvenstva Hrvatske. Također će na sustav natjecanja utjecati i financijsko i sportsko stanje klubova nakon ove krize. Sve će se opcije razmotriri u odnosu na navedeno u smislu načina, vremenskog trajanja i redosljeda odigravanja svakog pojedinog natjecanja. Dali prije PH ili RL, dali jednokružno ili dvokružno, dali RL nakon PH sustavom play off-a, turnirski, itd. Sve će se opcije razmotriti u odnosu kako smo naveli na financijsko i sportsko stanje i broj klubova i raspoloživog vremena odigravanja u odnosu na zadani završetak sezone.

U pravu ste, teoretski se može dogoditi da jednokružnim sustavom u prvom dijelu natjecanja pojedini klub od 13, devet utakmica odigra kao domaćin. To apsolutno ne ugrožava regularnost jer su u tom slučaju 4 utakmice bile uzvratnog karaktera sa momčadima s kojima se u istoj grupi igralo za plasman. Ostalih 5 utakmica koje su odigrane kao domaćin bi se odnosile većinom na klubove koji se ne nalaze u istoj grupi u kojoj su se igrale uzvratne utakmice za plasman od 1. do 5. mjesta ili od 6. do 10. mjesta, tako da domaćinstvo u tim utakmicama nije imalo utjecaja. Jednokružni sustav natjecanja u 1. dijelu prvenstva, odnosno broj domaćih ili gostujućih utakmica koje se dobiju ždrijebom (neparan je zbog broja od 10 klubova i 9 utakmica)  eventualno može malo utjecati samo na momčadi u sredini tablice. Jednu utakmicu više ili jednu manje kao domaćin ili gost u prvom jednokružnom dijelu prvenstva po klubu određuje ždrijeb. Praksa je pokazala da su svi klubovi koji su se borili za ostanak u ligi imali međusobno 2 utakmice kući – vani kao i klubovi koji su se borili za vrh tablice. Eventualno ako je tijekom prvog dijela prvenstva naka momčad sa konkurentom igrala u gostima i to je utjecalo na redosljed u prvom dijelu prvenstva, onda se to moglo dogoditi samu kod klubova u sredini tablice što nema apsolutno nikakvih posljedica na taj klub ili regularnost.

Danče.hr: Vidimo da je jučer objavljen i datum SP-a u Japanu koji je pomaknut na 2022 godinu i koje bi se trebalo održati u svibnju. Je li tako neobičan datum zbog toga što će EP koje bi trebalo održati u srpnju iste godine baš u Splitu, i dalje ostaje u sitom terminu i LEN neće mijenjati spomenti termin?

Bebić: Svjetsko prvenstvo se organizira kao prvenstvo svih vodenih sportova između kojih je i vaterpolo. Kada je u pitanju SP tada nema separatnih natjecanja po sportovima već kako smo naveli SP se organizira u istom terminu na istom mjestu u svim vodenim sportovima pod okriljem FINA-e. Tako je navedena odluka o terminu održavanja SP donesena u odnosu na ostale obveze i potrebe svih vodenih sportova u toj godini. U pravu ste, termin je vrlo blizu terminu EP u Splitu ali ponavljam, teško je bilo uskladiti idealne termine svih sportova i to još u odnosu na sve kontinente. Postavljate dobro pitanje! Možda je dobra opcija pomjeriti EP u Splitu za nekih mjesec dana. Možda koncem kolovoza i početkom rujna. Sve to mora biti usaglašeno sa LEN-om, a znamo da sve skupa s ovim poremećajem koji se dogodio nije lako. Ne znamo kada ostali vodeni sportovi imaju svoja EP, zatim TV, marketing, hoteli……..Dosta toga treba uskladiti ali važno je pokušati napraviti najoptimalnije i najbolje za vaterpolo.

Danče.hr: Je li se u organizaciji EP-a u Splitu u zadnjih nekoliko mjeseci išta promijenilo, ili tu sve ide u planu?

Bebić: Po mojim informacijama koje imam sve ide svojim tijekom bez problema. Pripreme i rad na organizaciji je krenuo skoro od dana dobivanja EP.

Danče.hr: Vaš stav, ako bude moguće odigravanje lige preko ljeta, ne znam ni kakve su propozicije i mogu li se mijenjati, ali ako se bude moglo igrati, a neki klub poželi odigrati utakmicu u morskom bazenu, primjerice Jug u Portu. Je li takva ideja izvodiva?

Bebić: Ako se stvore uvjeti (zavisno o pandemiji) planiramo igrati PH kako smo ranije naveli od konca lipnja do početka kolovoza. Kako je to ljetni period razmatramo i tu mogućnost. Naime, svjesni smo atraktivnosti takvih lokacija koje pružaju mogućnost odlične promocije našeg sporta. Međutim da bi se igralo u moru isto tako treba zadovoljiti određene tehničke uvjete kako bi se zadržala regularnost natjecanja.  U prvom redu bazen mora biti omeđen sa 4 strane. Mora imati odličnu rasvjetu radi TV prijenosa. Mora imati svlačionice za dvije momčadi i službene osobe utakmice. Odvojeno gledalište sa sada kako stvari stoje određenim uvjetima poštivanja pravila ponašanja od strane Kriznog stožera itd. Adekvatan prostor za TV komentatora, pozicije za montažu i postavljanja kamera za prijenos, prostor za novinare, prostor za postavljanje video zida i led elektronskih reklamnih panoa. Salu za službeni sastanak, ured sa kompjuterom. Na kraju treba imati i malo sreće da ne bude kiše ili vjetra ali na to ne možemo utjecati. More kao medij je također drugačiji od vode. Uglavnom, navedeno će biti tema razgovora UO HVS-a koji će i donijeti konačnu odluku ako bude zainteresiranih klubova koji bi svoje utakmice igrali u moru.

Danče.hr: Pitam i zbog toga jer je Jug želio finale juniorskog natjecanja organizirati u Cavtatu prošlo ljeto pa nije dobio potrebnu suglasnost, iako bi takvo okruženje donijelo dobru promociju vaterpola, čak i na tom juniorskom nivou?

Bebić: Naravno da se ne ponavljam, igranje vaterpola u takvom ambijentu je zaista promocija sporta i svi smo svjedoci da utakmice i nižeg ranga natjecanja koje se igraju ljeti na otvorenom imaju zavidan broj posjetitelja. Ali da se vratim vašem pitanju. Naime, kada smo o toj mogućnosti počeli razgovarati bilo nekoliko dana pred sam termin odigravanja. Ideja nije a priori  odbačena već je prenesena klubovima sudionicima. Nažalost, klubovi (Primorje EB, Mornar i HAVK Mladost) se nisu usaglasili s prijedlogom jer su već organizirali putovanje i osigurali smještaj u Dubrovniku. To bi im stvorilo dodatne probleme prijevoza od Dubrovnika do Cavtata u vrijeme kada su i gužve na cesti jer je turnir odigran koncem kolovoza.

Dozvolite još da se osvrnem kroz ovo pitanje na igranje vaterpola ljeti. Taj termin i otvoreni bazeni bi sigurno ponudili atraktivan ambijent za završnicu PH a možda i klupskih međunarodnih natjecanja. Međutim, nažalost to je u ovom momentu neostvarivo jer je domaći kalendar natjecanja usko vezan uz međunarodni. Europska, svjetska prvenstva i Olimpijske igre se organiziraju najčešće u mjesecu srpnju. Znači neminovno je domaće natjecanje završiti koncem svibnja kako bi se ostavilo vremena za pripreme reprezentacije. Inače, vaterpolo je cjelogodišnji sport i u idealnim uvjetima nebi se samo mogao igrati ljeti. Liga natjecanje kao i klupska kontinentalna natjecanja traju 6, 7 ili 8 mjeseci tako da i ako bi se moglo igrati tijekom ljeta to bi bila završnica prvenstva, što priznajemo nije malo. To su najvažnije i najatraktivnije utakmice.

Danče.hr: Zahvaljujemo se na odgovorima i puno pozdrava.

Bebić: Srdačan pozdrav.