Jug na korak od finala

U prvoj polufinalnoj utakmici Jug je bio bolji od Mladosti 9:6. Dubrovčani su na početku propustili prelomiti utakmicu, kod vodstva 3:0, pa je sve do samog kraja bilo neizvjesno. Uz stalnu kontrolu i rezultata i igre od strane Jugaša. U subotu u Zagrebu očekuje nas druga utakmica.

 

 

Mladost nije vodila niti jednom. Dapače, nisu nego samo na 3:3 imali i neriješen rezultat. Ali odigrali su solidno, natjerali jugaše na puni angažman do samog kraja. Velikih problema imali su s čuvanjem igrača koji su ulazili na dva metra od Janovića, Markovića, Obradovića do Youngera. Najbolje se zatvorili Bicarija koji se čak i kad je bio u igri par puta izvukao u krilo prepustivši mjesto na 2 metra nekome od nabrojanih. Svaki put se ulazilo s najvećim mismatch-om, prvo s Bukićem, pa jednim ili drugim Živkovićem, Buhom, itd…

Taj način igre sa dosta uplivavanja, dosta dinamičniji u odnosu kad je primjerice Dobud kao snažni, klasični sidrun ispred gola, unio je velike probleme u igru Mladosti u obrani.

 

Utakmicu je otvorio Bicari s velikim promašajem sa stative s igračem više. Kasnije je Janović okrenuo Bukića kao na ringišpilu i sam realizirao peterac. Zatim je Jug napravio dvije velike kontre. Prvo Ivanković, a zatim Janović nakon odlične reakcije u obrani na Bašiću bježi, prati ga Bošković koji je na kraju realizator na dodavanje Janovića. 3:0 uz vrlo dobru igru, tada je Jug mogao prelomiti utakmicu. Ali i sudac Periš pomno prati rezultat na semaforu pa ne sudi dva puta čistih 2 metra. Prvi put netko od mladostaša pogađa prečku, a drugi put Lončar s igračem više zakucava loptu sa stative. Jest da je igrač na lijevom krilu ulazio s loptom prema poprečnoj liniji, ali kao dešnjak držao je loptu prema vani, prema svom golu, pa je Lončar stoga bio dosta ispred lopte i postigao neregularan gol koji Periš priznaje. 4 sekunde prije kraja četvrtine Vukičević smanjuje na 3:2.

Na startu druge četvrtine velika pogreška Viskovića u obrani, proplivava mu Milaković i s dva metra izjednačuje na 3:3. Bio je to jedini gol Mladosti „iz igre“ u ovoj utakmice. Ostalih 5 postigli su s igračem više.

Zatim Younger ulazi s Buhom na dva metra, lakoćom ga okreće i zarađuje drugi peterac. Prilikom nasrtaja Buha je Australcu raskrvario nos pa je do kraja ove četvrtine dr. Margaritoni imao posla. Bošković realizira peterac, a kasnije i igrača više. Prva realizacija iz pete prilike. Ovaj segment igre bio je daleko najlošiji u jugovoj igri večeras. Trener Hrestak jako se naljutio na svoje igrača u ovoj prilici jer je postava Juga u ovoj akciji sugerirala da se Boškovića na lijevom vanjskom mora pokriti obzirom da su i ostali igrači na koje se izlazilo bili Bautović na desnom krilu, Marković na desnom vanjskom i Fatović na lijevom krilu. Inače, nakon dugo vremena, nakon operacije čini se koljena, Marko Bautović ponovno u akciji. Jedna pomalo loša obrana igrača manje omogućila je Duji Živkoviću lagani šut s desnog vanjskog sa samo 4 – 5 metara i na poluvrijeme se odlazi sa 5:4.

 

Nakon odmora puno čvršće obrane. I Mladost se malo priviknula na ulaske vanjskih igrača Juga na dva metra, a Jug je dominirao u obrani. Prisiljeni su Mladostaši na bezopasne udarce s istekom vremena za napad sa najmanje 7-8 metara. Ipak, samo 2 sekunde prije kraja četvrtine dobro dodavanje na Bicarija koji lakoćom zabija za 6:4. Opet je na beku bio neki od laganijih mladostaša.

 

Zadnja četvrtina otvorena je golom Bukića s igračem više s lijevog vanjskog za 6:5. Ali onda trećim petercem za Juga (Pavić faulirao nekog od jugaša)  kojega realizira Janović, te Younger kada je uplivao Lončaru iza leđa sa srednjeg vanjskog, a igrači s desne strane obrane Mladosti nisu ga navrijeme zatvorili, postižu 8:5. Za Mladost još  Vukičević s igračem više, s gotovo iste pozicije kao i Bukić, smanjuje na -2. Ali Obradović u posljednjim sekundama zabija iz situacije 2 na 2, iako je neki Mladostaš bio isključen u povratku tako da i ovaj gol ulazi u statistiku igrača više. Gromovita pliska iz faula s 5 metara, neobranjivo za 9:6.

 

Jug je odigrao dobro u obrani. Imali su jako puno blokova, prednjačio je Marković koji je odigrao jednu od najboljih utakmica u sezoni. Osim obrane iskazao se i s dva puta lagano izborenim igračem više kada je ušao na poziciju sidruna. Oba puta već u prvoj četvrtini. Jug je dominirao i plivački. Osim dvije čiste kontre lakoćom su defanzivno pokrivali tranziciju. Imali su još dva puta mogućnost polukontre 6 na 5 ali su loše postavili napad.

Jug je jako loše igrao s igračem više. Bilo je 3-4 nebulozna pokušaja proigravanja na stativu kad je igrač pokriven, sve govori statistika 2/9, s time daje realnija 1/8 uz ovaj zadnji gol na isteku utakmice koji je samo statistički bio igrač više. S druge strane ni igrač manje nije bio bajan. Mladost je imala realizaciju 5/9.

Unatoč tom najvažnijem segmentu u kojem je bio loš, Jug je kontrolirao igru i rezultat od početka do kraja. S tri izborena peterca dominirao je u igri na poziciji sidruna. Nitko nije pretjerano briljirao, čak bio odličan, ali odigralo se momčadski. Svi igrači su dali doprinos, imali minutažu. Kobešćak naravno nastavlja sa puno rotacija. Bautović je odigrao bar 4 minute kao igrač s najmanjom minutažom, a prvi idući je sigurno odigrao više od jedne četvrtine.

Još jedan loš segment u igri Juga bio je šut na zonu gdje su najmanje 5 puta šutirali poluvisoko, ravno na dohvat Pavićeve ruke. Najlošiji mogući izbor šuta protiv bilo kojeg golmana, a kamoli protiv Pavića.

 

S druge strane istaknuo bi igru Lončara. Sidrun koji za razliku od ostalih sidruna puno više uživa u gužvi nego u širokom prostoru, puno više mu paše podređena pozicija, nego kad se sidra tj. uzme prednju poziciju. U takvim situacija njegov stil igre dolazi do izražaja. Dosta se gura, radi rukama, pjeni. U takvim situacijama sudac će mu ili dati isključenje ili kontrafaul. Nosi igru Mladosti jer Mladost nema igrača koji bi ušao kao drugi sidrun (osim možda donekle Milakovića), nema igrača koji će se na 5 metara izboriti za poziciju i šut iz faula. Stoga im osim Lončara – Lozina potpuno neprimjetan – ostaje visoki tempo igre i plivačka nadmoć koju večeras ni su imali, dapače.

Jug je u drugom dijelu utakmice nekoliko puta zaigrao dosta plitku zonu. Ali udarci mladostaša bili su još nekoliko nivo lošiji od jugaških.

 

Gledatelja negdje 30% više nego protiv Partizana, oko 600. Možda pokoji više.

 

Prva polufinala utakmica PH

Jug Croatia osiguranje (2) – HAVK Mladost (3)                               9:6 (3:2, 2:2, 1:0, 3:2)

Suci: Periš (Split) i Franulović (Rijeka).

Jug: Bijač, Macan, Bošković 3(1), Janović 2(2), Younger 1, Fatović, Marković, Bušlje, Visković, Bautović, Bicari 1, Obradović 1, Popadić-Batina, Ivanković 1. Trener: Vjekoslav Kobeščak.

Mladost: Pavić, Bukić 1, I. Milaković 1, Lončar 1, Dašić, D. Živković 1, Capan, Buha, Pavičić, I. Živković, Vukičević 2, Bašić, Pisk, Lozina. Trener: Hrvoje Hrestak.

Osobne pogreške: Jug 9, Mlad 12

Igrač više: Jug (0/3+1/2+-+1/4)= 2/9 (22%), Mlad  (2/3+1/3+0/1+2/2)= 5/9  (56%)

Peterci: Jug 3/3, Mlad –