Jug pobijedio u prvoj utakmici finala u Splitu

Jug je pobijedio u Splitu 11:10 u prvoj finalnoj utakmici i na taj način oduzeo prednost domaćeg bazena Jadranu. Najbolji pojedinac utakmice bio je Toni Popadić s 15 obrana. Kobešćak je iznenadio Smodlaku s bočnom M-zonom, ala Brescia.

Utakmica je bila baš onakva iz onih, što bi Francuzi rekli cliché izreka, „prava finalna“. Tvrda, s puno pogrešaka i s vidljivim opterećenjem igranja finalne utakmice. Jadran je možda bilo više opterećen, jer imao je ulogu favorita. Naveli smo u najavi da je pokazao više od Juga tijekom sezone, a i igrao je na domaćem bazenu. Nevjerojatne su bile dvije promašene kontre:

–             Harkov sam ispred Popadića, s dovoljno vremena i za cim, Popadić odlično zatvara, pri rezultatu 5:3

–             Butić sam ispred Popadića u kontri 3 na 1, dovoljno vremena, Popadić opet odlično zatvara, u zadnjoj četvrtini pri rezultatu 8:8

Obje kontre su bile u vrlo značajnim trenucima. Prva za povećati vodstvo na +3, bio je Jadran u naletu sa serijom 5:1. Više nijednom nije došla prilika da se povede s 3 razlike. A druga je bila u zadnjoj četvrtini kada je Jadran mogao preuzeti ritam rezultata, ovako je Jug bio taj koji je stalno vodio u zadnjih 8 minuta.

Nevjerojatni promašaji, a s druge strane ogromne obrane Popadića. Uz to je obranio zicer i Duževiću koji je nakon isključenja bez lopte bio sam na 2m, dobio loptu licem prema golu, ali i to je Popadić zaustavio. Imao je čitav niz vrlo dobrih obrana na zonu. Jug je iznenadio Jadran s M-zonom ala Brescia. Naime, igrač koji duplira stao bi na liniju 2m, pored sidruna, jedno metar desno od njega. Bek bi mu stao na lijevo rame, gdje bi ga više držao blok, nego pokrivao sidruna. Vanjski igrači su morali stajati jako plitko, tako da je većina tih udaraca Popadiću dolazila s 5-6 metara i tu je skupio veliku većinu od svojih 15 obrana. Imao je u statistici još jednu, 16., ali ta je bila na kraju četvrtine skroz s druge strane terena, pa mu je nismo brojali.

Imao je i Marcelić nekoliko velikih obrana. Čak i jednu više ovih jako teških (doduše nijednu baš ovako, ultratešku poput čiste kontre s puno vremena za napadača). On je skidao udarce sa stative. Obranio je na početku Argyropoulosu koji je dobio loptu na prebačaj s desnog krila na drugu stativu, kasnije Burđelezu s prve stative na dodavanje također s desnog krila. Imao je značajno manje obrana, 9. I uz to je kiksao kod dva gola Benića. Prvo je dobio gol s 7m koji je morao braniti, a kasnije nije imao ni sreće; pliska se nije odbila nego je klizala po površini, tzv. „zmija“ i prevarila ga i ušla u gol za 8:9.

Jug je poveo 0:2, pa je od 2 minute od kraja prve četvrtine, u idućih 8, napravio seriju 5:1. A onda opet u idućih 8 minuta, nekako su ta razdoblja 2 i nešto minute do kraja četvrtina bila prijelomna, Jug zabija 3 gola u nizu i opet vodi, sada je 5:6. U biti Jug je ta svoja 3 gola zabio na kraju druge i odmah u prva tri napada treće četvrtine. Imao je Jug i igrača više za otići na +2, ali u tom trenutku je Marcelić obranio spomenutu situaciju sa stative Burđelezu, a i odbijanac koji je došao do Argyropoulosa na kojega su ipak skočili Jadranaši dok je prebacio loptu s lijeve na desnu ruku. Kiksao je zatim Vukojević, baš ono juniorski, i to je Jadran iskoristio da s igračem više izjednači na 6:6. Još je jednom poveo Jadran, trećim golom s lijevog krila s igračem više, Kakaris je sa stative izjednačio i u zadnjoj četvrtini se igralo gol za gol sa stalnim Jugovim vodstvom.

Jug je na kraju pao u izvedbi svoje M-zone i dozvolio dva šuta najopasnijem Marinić-Kragiću koji se dva puta na prvu fantastično pogodio, uz jedan gol Šetke na istu zonu samo s desnog vanjskog. S druge strane Jug je zabio čak 3 gola nakon tranzicije. Jednom nije bilo kontre, bila je situacija 3 na 3 što je Benić iskoristio, a po jednom je bilo 4 na 3 (gol Argyija) i 2 na 1 gol Jokovića za pobjedu 35 sekundi prije kraja. Na kraju je Smodlaka poslao Marcelić u napad i probao je Jadran 7 na 6, a sve je završilo nebuloznim dodavanjem Harkova prema Šetki na prvoj stativi iako je Jadranov kapetan bio pokriven i bilo je još 10 sekundi za napad. Možda ovo dodavanje najbolje oslikava koliko je Rus danas bio baš loš i u potpunosti zaustavljen.

Kad gledamo iz Jadranove perpektive, ovaj poraz je baš bolan. Osim što je došao na domaćem terenu i Jug je napravio „brake“, još se to dogodilo u utakmici u kojoj je Jug bio praktički bez ikakvog napadačkog učinka Fatovića, Jokovića, pa i Argyropoulosa uz izuzetak jednog odličnog gola u zadnjoj četvrtini nakon što je dobio malo prostora, ali jako iskosa, na zonu Jadrana. Osim toga, Jug je imao tragično lošeg igrača više, samo 3/12. Sva tri je realizirao sa stative (jednom je izboren peterac nakon dodavanja Tomasovića na stativu na Burđeleza). S vanjskih pozicija i krila nije Jug mogao do gola,  ni do izrađene situacije. Morat će nešto značajnije mijenjati u postavkama. Često su ulazili preplitko čime su olakšali da se Jadranaši ne moraju toliko puno kretati.

Kad gledamo iz Jugove perspektive, ovaj put su iznenadili Jadran. Sigurno će protivnik biti spremniji u idućoj utakmici na ovakvu vrstu obrane, a i teško je očekivati da će opet promašiti dvije „mrtve“ kontre. Jadran im je zabio 10 golova, izjednačivši najmanji učinak ove sezone (bilo je 11:10 i u prvenstvu u Gružu); 5 s igračem više, 4 na zonu i 1 iz peterca. Logično je da su se jugaši umorili i na kraju su donijeli 2 loše odluke kada im je Kragić zabio (3 od 4 gola na zonu primili su u zadnjoj četvrtini). Naime, Popadić je frontalne udarce sa srednjeg vanjskog lakoćom zatvarao i koncepcijski rizik šuta Bukića sa srednjeg, je manji od šuta Kragića s lijevog vanjskog. Uz to je Kragić zaista odlično pogodio. I on i Bukić su zabili po 3 gola, a i Bukićeva dva su bila baš odlična. Također na zonu s lijevog vanjskog, ali još malo više iskosa i kroz više ruka, i jednom oko bloka Papanastasioua s lijevog krila, kada se isključeni igrač već vraćao, a i sve je morao sam napraviti i protiv bloka i protiv Popadića. Bilo je, iz Jugove perspektive, nekoliko nebuloznih sudačkih odluka. Isključenje na kraju druge četvrtine, 4 sekunde do isteka vremena kad se nije uopće igralo, jer je Jug promašio igrača više i lopta je bila kod Jadrana i svi igrači ispred njihovog gola. Isključenje Kakarisa ispred gola Jadrana kad su njega Dobud i Marcelić stavili u sendvič da se ne može vraćati u obranu, i još jedno ili dva isključenja bez lopte kada je Jug igrao tako plitku zonu i bek uopće nije tražio kontakt sa sidrunom. Uz to su Kakarisu suđena 3 kontrafaula, ukupno čak 6 puta kontra Juga. I sucima je očito bila neobična Jugova zona, gdje nije bilo puno kontakta prema sidrunima, a ni ostalim igračima, pa su pak sudili 9 puta isključenje uz jedan peterac. Ipak, treba istaknuti da u zadnjoj četvrtini Jadran nije imao niti jednog igrača više, a niti ga je ni trebao imati. Zabili su u tom periodu 3 puta na zonu, propustili čistu kontru, jednom je Dobud prošao pored lopte u plivanju i još je bilo pokušaja na zonu, a dva puta na početku četvrtine su čitav napad potrošili bez da su uspjeli bilo što organizirati.

Osim fenomenalnog Popadića, odličan u Jugovim redovima bio je Kakaris. Zabio je iz kontre, jednom sa stative, zaradio 4 puta igrača više, i lakoćom  i jako brzo u organizaciji napada uzimao poziciju na dva metra igrajući pune 3 četvrtine. Kržić je zabio dva odlična gola. Prvi gol na utakmici na zonu s desnog vanjskog, u same rašlje. I kasnije u kontri kad mu je Harkov bio odmah iza njega i nije bilo previše vremena ni prostora, odlična parabola. Jednom smo stavljali video kako nije otišao do kraja na Savi, kada je imao malu prednost u plivanju. Ovaj put jest i pohvale i za taj i drugi gol. Žuvela je u dva navrata odigrao odlično protiv Dobuda, jednom mu je i potopio dobro spuštenu loptu. Fatović je nastupio, imao je veliku minutažu, iako je imao zdravstvenih problema i nije mogao trenirati zadnja dva dana, i uz to je imao problema i nakon reprezentativnog okupljanja za Svjetsku ligu u Podgorici tako da njegov nastup i nije mogao biti bolji. Dobro će mu doći 9 dana do druge utakmice.

U domaćim redovima, uz ta 4 fenomenalna šuta Bukića i Marinić-Kragića, po jedan vrlo dobar gol Burića (igrač više s lijevog krila) i Šetke na zonu s desnog vanjskog. Marcelić je bio vrlo dobar. Međutim Harkov mora puno bolje. Nedostajalo je opasnosti s desne strane napada. Butić je na početku imao 3 asistencije (jedna za peterac), ali u ovakvim utakmicama veliki promašaji obično budu jako skupi. Jadran se nije snašao na Jugovu m-zonu. Tek na kraju su postavili Harkova desno, Bukića na sredinu i Kragića lijevo. Za očekivati je da će to biti prva opcija u idućoj prilici. Sidruni su im bili potpuno isključeni iz igre. Imali su dvije čiste kontre koje su promašili, a s druge strane su primili čak 4 gola iz kontri i još jedan nakon tranzicije i situacije 3 na 3. Jasno je na čemu oni moraju poraditi do iduće utakmice.

Sve u svemu, jako zanimljiva utakmica, neizvjesna s puno taktičkih nadmudrivanja. Sigurno će i za iduću utakmicu biti prilike vidjeti još pokoji taktički potez s obje strane. Iz Jugove perspektive moraju dovesti Jokovića i Fatovića u situacije, posebice s igračem više, u kojima će oni imati prostora za realizaciju i asistencije. Jasno uz Argyropoulosa. A Jadran mora pripaziti na tranziciju te prije svega mora naći načina i prostora za probijanje zone.

1.utakmica finala Prvenstva Hrvatske

Jadran – Jug Adriatic osiguranje                 10:11 (3:2, 2:2, 2:3, 3:4)

Suci: Colombo (Ita), Franulović (Rij)

Jadran: Marcelić (9), Burić 2, Marinić-Kragić 3(1), Čagalj, Butić, Pejković, Bukić 3, Harkov, Delić 1, Dobud, Šetka 1, Dužević, Anić, Stojanac. Trener: Mile Smodlaka.

Jug: Popadić 15, Vukojević, Fatović 1(1), Burđelez, Joković 1, Papanastasiou, Tomasović, Argyropoulos 2, Kržić 2, Benić 2, Žuvela 1, Jurišić, Zvono. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne greške: Jad 13, Jug 10

Peterci: Jad 1/1, Jug 1/1

Igrač više: Jad (2/2+1/2+2/5+-)= 5/9 (56%), Jug (0/3+2/4+1/3+0/2)= 3/12 (25%)

*jedan igrač više realiziran preko peterca

Obrane: Marcelić (2/4+2/4+3/6+2/6)= 9/20 (45%), Popadić (4/7+4/6+5/7+2/5)= 15/25 (60%)

Zarađeni peterci i igrači više:

Jad:

Dobud: 5m+2iv

Dužević, Bukić, Harkov: po 1iv

Jug:

Kakaris: 4iv

Burđelez: 5m

Žuvela i Fatović: po 2iv

Argyropoulos: 1 iv

*zanimljivo da je jednog igrača više Jug zaradio zbog krive bočne zamjene Jadrana

**ostali igrači više zarađeni su u plivanju

Kontrafaul: Jad 2, Jug 6

Asistencije:

Jad: Butić 3, Bukić 2, Delić 1

Jug: Joković, Fatović i Tomasović po 1

Jedan komentar na “Jug pobijedio u prvoj utakmici finala u Splitu”

Odgovori