Primorje opet slavi

 

Najbolja momčad ovogodišnje regionalne lige je Primorje. Treći je to naslov riječke momčadi u nizu dok jugaši nakon slavlja u prvom izdanju još tamo 2009. gube već peto finale. Utakmicu je obilježila treća četvrtina koju je Primorje dobilo 7:3. U osam napada u tih 8 minuta zabili su 7 golova (imali pet puta igrača više, od čega dva puta po dva igrača više i jedan peterac) i još je jednom Garcia pogodio stativu. Na kraju, uz raspad Juga, visoka pobjeda 15:9.

 

Početak nije sugerirao ovakav tijek utakmice. Igralo se odlično u obrani, čvrsto. Igrač manje bio je odličan s obje strane. Poveo je Jug i u prvoj četvrtini 0:2, Janović i Bicari, obojica sa lijevog vanjskog.

U drugoj četvrtini kreću velike individualne pogreške Jugaša. Prvo Sukno proplivava Viskoviću, a kasnije Muslim šutira iz velike udaljenosti u zadnjoj sekundi napada. Točno tamo gdje je golmanu najlakše braniti, ali Bijaču lopta neshvatljivo prolazi pored ruke.

Jug je nakon gola Sukna, zabio za 1:3, fenomenalnim udarcem Obradovića u rašlje. Primorje je u tom razdoblju promašilo i četvrtog igrača više u nizu. Jug je imao taktiku da pušta desnog vanjskog i to je bilo vrlo uspješno. Tada se događa i jedan trenutak koji je mogao odlučiti utakmicu. Radu udara šakom preko vode Macana, raskrvavljuje mu nos na čak dva mjesta, ali Periš ne vidi?! I ništa od očitog brutalitija. Dakle Jug je tada trebao dobiti peterac i 4 minute igrača više.

Zabio je uskoro i Obradović za najveću prednost Juga, 1:4 nakon 13 minuta igre. I od tada manje više stvari kreću u drugom smjeru. U preostalih 19 minuta Primorje postiže nevjerojatnih 14 golova.

Na poluvremenu Jug i dalje vodi, 3:5 sa tri uzastopna gola Obradovića.

 

Slijedi ključna četvrtina u kojoj je Primorje preokrenulo rezultat i riješilo utakmicu. Čak 7:3. Mora se kazat da Margeta obzirom na kvalitetu koju posjeduje čudno odsudio ovih 8 minuta. Prvo je Primorje realiziralo 2 igrača više koja je prenijelo iz prethodne četvrtine. Radu je zabio uz već treću veću individualnu pogrešku, ovaj put Obradović izlazi na vanjskog igrača iako je to već Dobud napravio, a još gore što ostavlja potpuno samog Radua na stativi. Odmah iza toga Jug ne koristi igrača više, a Radu poteže Obradovića i ide mu preko glave (Margeta ništa ne sudi) i odlazi u kontru 1 na 0 koju na kraju i realizira. Morao je Obradović puno bolje odreagirati unatoč nesuđenom prekršaju. Jug još jednom, posljednji put vodi 5:6 kada Janović ulazi kao sidrun s Muslimom i zarađuje peterac kojeg sam realizira. Zatim igrač više kojeg realizira Burić s druge stative, ovaj put Marković kasni s vraćanjem s krila. I onda 3:02 prije kraja treće prvo vodstvo Primorja na utakmici. Radu zarađuje peterac pored Macana. Opet je sudio Margeta iako je Radu tek do pola okrenuo jugovog beka pa je trebalo biti isključenje. Garcia zabija. Jug propušta, točnije Vićan brani s dvije ruke Janoviću udarac s igračem više. I opet nakon igrača manje igrač Primorja ide preko glave protivnika, ovaj put Šetka preko Janovića i umjesto kontrafaula Margeta sudi izbačaj. A nije mu se napadač uspio podvući kako se to inače radi neko je krenuo preko glave. Opet realizira Garcia s desnog vanjskog za 8:6. Zanimljiv je i slijedeći napad. Obradović je na srednjem vanjskom. Elez ga prilikom fauliranja hvata za glavu. Margeta sada ništa ne sudi, iako je to čisto isključenje. Obradović se diže na udarac, Elez ga s boka udara, opet nema zvižduka, ali lopta ulazi u gol. Idući napad 2 igrača više, oba isključenja na Suknu. Prvo Visković, a onda i Bušlje zbog udarca po licu. Sam Sukno i zabija pored Dobuda koji nije primijetio da je situacija 5 na 5 nakon povratka prvog isključenog.

Do kraja još po gol s obje strane, a gol Garcie ponovo je velika individualna pogreška u obrani. Točnije pogreška dva igrača. Prvo je proplivao Janoviću iza leđa, a onda ga ni Bicari s krila nije zatvorio. To je već najmanje peta velika pogreška u obrani.

Primorje u osam napada ove četvrtine imalo 5 puta igrača više (od čega dva puta po dva igrača više) plus peterac plus kontru nakon nedosuđenog kontrafaula plus jedan šut na isteku napada u stativu. Malo previše pogrešaka Margete za kojeg svi znamo da može i zna puno bolje suditi.

 

U posljednjih 8 minuta raspad Juga pa je ova utakmica ispala jako ružna po dubrovačku momčad. Još 5 primljenih golova od kojih 2 nevjerojatno loše reakcije Bijača koji se cijelu utakmicu nije sastao s loptom, samo 2 obrane. I još nekoliko pogrešaka igrača u obrani. Zanimljivo je bilo i kad je nakon faula gurnuta lopta (na 13:8), ali Periš ne sudi peterac. Nije mi poznato je li to jer se Jadranska liga ne igra po pravilima?!, ili je Periš pogriješio pa je bio samo igrač više za Juga.

 

Jug se potpuno raspao na kraju iako je odlično ušao u utakmicu. Nevjerojatno količina individualnih pogrešaka. Nakon što su obranili prva 4 igrača više Asić mijenja postavu igrača i šalje ljevaka Garciu na desnog vanjskog. Nije se Jug dobro snašao na to promjenu, nisu više mogli puštati tu poziciju, a nisu znali kako obranu preusmjeriti na dešnjaka na desnom krilu. Od tih 0/4 Primorje je nanizalo 7/8 igrača više. 3 puta sa stative (Burić, Šetka i Radu) te 4 sa dva vanjska (Sukno 2, Garcia i Burić).

 

Primorje je s druge strane loše krenulo. Samo je Sukno nešto mogao u napadu. Ali onda se otvorilo i sve je otišlo na njihovu stranu. Za igrača utakmice izabran je Radu. Možda je to i bio, ali nakon one šake u nos Macana to nije zaslužio. Sukno je iznudio čak 4 isključenja protivnika, zabio 3 gola. Garcia je bio vrlo dobar, također 3 gola. Vićan kroz prvi dio utakmice i nije imao puno više obrana od Bijača (4 prema 2 na poluvremenu), ali on nije imao kikseva. Tek onaj gol od Bicarija s vanjske pozicije koji je prešao preko ruke. Kasnije još skinuo par lopti, došao do 8 obrana i dao svoj doprinos u pobjedi. Još bih istaknuo i Burića koji je opet bio vrlo dobar na beku. U napadu zabio dva gola. To je 5 igrača koji su nosili igru Primorja. Kao i gotovo stalno ove sezone.

 

Zanimljivo je da u svim Jugovim teškim porazima Bijač bude izrazito loš. Danas mu je dojam možda nešto i lošiji zbog načina na koji je završio utakmicu. Ne smije si dozvoljavat golove kakve je primio od Muslima i Šetke, pa i Eleza. A i udarci Sukna (drugi gol) i Garcije (osmi gol) iako s igračem više prošli su kroz prostor koji on pokriva, baš tamo gdje je najlakše braniti. Osim toga, teško je nekoj momčadi pobijediti kad joj golman ima samo 2 obrane.

Nije mu doduše ni pomogla obrana koja se raspala nakon 11 minuta igre. Bošković je izletio s tri osobne još u drugoj četvrtini, a Bušlje krajem treće.

 

Gledajući ovu utakmicu iz perspektive idućih značajno je što je Jug imao pozitivan momentum u zadnjih mjesec dana, od dolaska Kobešćaka. I općenito i protiv Primorja. S druge strane riječka momčad imala je nekih teških utakmica u kojim su gubili bodove, ili teško pobjeđivali. Ali sad se sve vratilo na staro. Primorje opet uvjerljivo slavi, puno samopouzdanja, a Jug se vratio 3 koraka nazad. Ipak slijedi nešto lakši travanj gdje u idućih 3 i po tjedna nema značajnijih utakmica.

 

Suđenje malo previše domaćinsko, posebice Margete u trećoj četvrtini. A ni Periš se nije proslavio s onom šakom Radua preko vode. I od sudaca se očekuje da budu na visokom nivou jer takve odluke mogu u potpunosti usmjeriti utakmicu u drugom smjeru.

 

Finale Jadranske lige

Primorje Erste banka – Jug Croatia osiguranje   15:9 (0:2, 3:3; 7:3, 5:1)

Suci: Margeta i Periš

Primorje: Vićan (8), Burić 2, Radu 3, Krapić, Peroš, Sukno 3, Muslim 1, Vrlić, Radetić, Elez 1, Šetka 2, Garcia 3(1), Lazović, Buljubašić. Trener: Asić

Jug: Bijač (2), Macan, Bošković, Janović 2(1), Younger, Fatović, Marković, Bušlje, Visković 2, Dobud,  Bicari 1, Obradović 4, Popadić, Ivanković. Trener: Kobešćak.

Osobne pogreške: Prim 12, Jug 15

Peterci: Prim /1, Jug 1/1

Igrač više: Prim (0/3+1/2+4/5+2/2)= 7/12 (58%); Jug (0/1+2/3+1/3+1/3)= 4/10  (40%)

Obrane: Vićan (2/4+2/5+1/4+3/4)= 8/17 (47%); Bijač (1/1+1/4+0/7+0/5)= 2/17  (12%)

Kontrafaul: Prim 4, Jug 3

Golovi s 2 metra, izboreni peterci i igrači više:

Prim:

Radu: gol + 5m + 4 igrača više

Sukno: 4 igrača više

Burić: 2 igrača više

Muslim, Krapić i Šetka: po 1 igrača više

Jug:

Dobud:  7 igrača više

Janović: 5m + 1 igrač više

Bicari i Obradović: po 1 igrač više

Jedan komentar na “Primorje opet slavi”

  1. Kako je Jug igrao otkako je stigao Kobešćak, posebno usporedivši to s prethodnim razdobljem, činilo mi se da je on čudotvorac. Sad vidimo da je i on od od krvi i mesa, da ni on ne može navest igrače da odigraju koncentrirano. Da ne pucaju u utakmicama iako je potpuno nevjerojatnoda momčad koja ima cijeli niz toliko iskusnih igrača uopće može puknut. Vidmo da ni on ne može tijekom utakmice promijeniti taktiku (slučaj prebacivanja Garcie s krila na vanjskog) te da nije zamjenio golmana iako nije obranio niti jedan udarac cijelu utakmicu.

    Očito je nešto kvarno u ovoj momčadi. A spomenuo bih i prijenos na Areni. Burburanje bio iritantan do boli u ulozi stručnog sukomentatora. Drugi par ruka bi bio da ga je komentator Arene Živković prestavio kao bivšeg igrača, čovjeka koji pozna vaterpolo, ali da je tu u ulozi navijača Primorja. On, Burburan klikće kako sigurno nije gol kad je Medo zabio za 5:3, ali ni riječi o recimo Raduovoj šaki u glavu Macana preko vode. Ni riječi ni o jednoj drugoj situaciji spomenutoj u tekstu o prelascima Šetke, Radua preko glave Boškovića, Janovića i Obradovića.