Inćuni u limunu

Ovo je jedan jednostavan recept, a jako je ukusan i meni je drag.
Inače naši ljudi baš ne vole jesti ribu i govore da je riba skupa da se od nje ne možeš najesti i sl.
To ništa nije istina, većina nas ne voli jest ribu iz ne znam kojih razloga, možda nemaju naviku poć na placu ili su ih u obitelji naučili da je samo meso hrana.
Na placi se može naći puno jeftine ribe kao gerice, srđele, inćuni, 10-20  kn po kilu, i malo skupljih kao list, barbun dubinski, ukjate, iglice, širuni, lokarde itd. itd.
Po meni nema bolje i zdravije namirnice od freške ribe bez obzira na vrstu, cijenu i veličinu.

Umjesto da kupujemo inćune u u butizi iz staklenka po jako visokim cijenama i upitnoj kvaliteti sami ih možete spraviti jako brzo i lako.
Inčunima nožem skinete glavu i crijeva i lagano palcem prođete uzduž riblje kosti prema repu i filet će se lako odvojit od središnje kosti.
Možda će vam trebat malo prakse, ako ne ide onda ih filetirajte nožem. Skida se samo velika srednja kost.
Filete inčuna složite u pliticu u različitim smjerovima, ne smiju biti previše zbijeni kako bi sok od limuna mogao doći do njih.
Iscijedimo dosta freškog limuna i sok ulijemo u pliticu s ribom, malo protresemo i stavimo u frižider da stoji preko preko noći.
Limuna mora biti da prekrije ribu u plitici.
Inćunima meso pobijeli od kiseline i to je znak da su gotovi, ako su veliki može malo ostat i roze boje na mesu meni to ne smeta, onda ih držite malo duže u limunu. U frižideru tako gotovi inćuni mogu trajati par dana.
Izvadimo ih iz limuna, malo ih posolimo i popaprimo, polijemo maslinovim uljem i vrhunski obrok je tu.
Mogu ići u razne salate, na tosteve i sl. svakako nešto izvanredno.

 

Uživajte!

Nikola

 

4 komentara na “Inćuni u limunu”

  1. Jako mi se sviđa ovaj Nikolin edukativni pristup. Ima puno raznih recepata po internetu, ali ovaj osobni i edukativni “touch” daje ono nešto posebno što čini razliku.

    Imam i pitanje, kako se popare marinirani inćuni, nisam dosad naišao na takvu pripremu?

    1. Hvala lijepa, drago mi je da vam se sviđa.
      Mislite spravljanje na pari ?

  2. Da, ova predzanja linija recepta kaže, izvadimo inćune iz limuna, malo ih posolimo, pa onda poparimo. Može li malo detaljnije na koji način ih poparimo?