Istarska maneštra konavoskog dubrovčanina na radu u Istri

 

Kako su prva dančarska gastronomska pera u posljednje vrijeme bez značajnijeg doprinosa u Gastro kutku dance.hr, posegli smo za alternativama u vidu Dančara na privremenom radu van područja bivše Dubrovačke republike – kako se u kuhanju i pisanju recepta (može li uopće stati u istu rečenicu sa Gastro doajenom s Danača, Nikolom Biličićem – Biletom 😉 ) snašao drugi pripadnik „Turčina Danče“ Joško Pulić pročitajte ispod.

 

 

 

Dragi dančarski i ini puče,

kako ste, vjerujem, u fazi bazičnih zimskih dugih plivačkih treninga pripreme za Divlju ligu 2015. ili Dančarski plivački maraton „Đuro Kolić“, pravilna prehrana je, uz redovit trening,  preduvjet za uspjeh. Upravo iz toga razloga, zamoljen sam iz stožera uglednog portala dance.hr, u nedostatku boljih gastro/gurmansko/dančarsko/spisateljskih veličina, da napišem jedan tekst što jesti u ovim kratkim zimskim danima, a da je recimo zdravo i dobro po organizam.

Kako sam već neko vrijeme poradi posla van područja voljene nam Republike, djelomično sam se morao prilagoditi ovdašnjim prehrambenim navikama i preuzeti neke lokalne recepte. Naravno, vodio sam se načelom da je jelo što jednostavnije za spraviti, da je koliko toliko zdravo, i da ne treba puno mudrosti i vremena za ga spraviti, prvenstveno jer mi se takvo što trenutno ne da . 🙂

Izbor je pao na tradicionalnu Istarsku maneštru. Ne, to nije naša „menestra“ niti splitska „manistra“. Radi se recimo o gustoj juhi sa mahunarkama, ponajprije grahom, uz dodatak petrusina, suhoga mesa, kukuruza itd.  Ono što mi je super jest da ga obično spravljam za dva, a nekad i za tri dana :smile:, a sami okus je bolji nakon što prođe neko vrijeme od kuhanja. Kako su istarski težaci kroz povijest skontali da je dobro pojesti nešto toplo i „na ožicu“, vjerujem da će se ovaj koncept pozitivno odraziti i na dančarsku populaciju u ovim zimskijem danima.

Prema tradiciji, maneštra se kuha od jutra do podneva, i to na peći na drva, a neki mi kažu i da je bitno da su drva koja se koriste za kuhanje – od loze! 🙂

Istarske nonice „p..de“ kad vide mlađe članice familje kako kuhaju maneštru u ekspres loncu, ili kad koriste već skuhani grah itd. No, kako je vrijeme brzoga života, nema se vremena za kuhati po cijele dane, tako da je express lonac dobrodošao. Naravno, možete kuhati i u običnome loncu, samo što to recimo poduplava vrijeme kuhanja.

 

Za skuhati maneštru za recimo 3 ili 4 osobe potrebno vam je (uz nešto veći lonac, recimo uobičajeni express):

–          mješavina graha (npr. ja kupujem  u Billa spremljeno pakiranje raznih vrsta graha) kojega pokišate recimo dan / večer prije, te operete prije kuhanja. Ja stavljam pokišati cca pola te vrećice, oko 250 grama.

–          2 luka – izrezati na ploškice

–          recimo 3 ili 4 pilice česna (koristi se za napraviti „pešt“, više o njemu ispod)

–          3 ili 4 mrkve („ostrugati“ i oprati, te narezati na kolutiće)

–          suho meso (količina prema želji): panceta (može i kora od pancete) ili pršut (ili kost od pršuta) – meso se koristi za „pešt“, dok se kost može uvaliti u teću da dava dodatni okus. U Super Maxi butizi Maloga Ivice možete kupiti komadiće pršuta pršutane Voštane, jako zgodno pakiranje, jeftino i idealno ako spravljate jela poput maneštre, gdje vam trebaju komadići suhoga mesa.

–          papar – dva prstohvata, recimo, ili po želji.

–          crvena slatka začinska paprika – mljevena – recimo 2 male žličice

–          sol – po želji, recimo 2 prstohvata

–          balica petrusina

–          3 lista lovorike

–          kukuruz u konzervi

–          voda

–          ulje

–          1 pomadora narezana na komadiće ili pasirana iz tetrapaka, količina pola tetrapaka (ja uzimam u Lidl, hrvatski proizvod 😉

–          neki dodavaju krtolu/patate u maneštru, kako bi se zgusnula, ja ne, budući da maneštru jedem više dana, a krtolu nije preporučljivo podgrijavati više puta. Ako želite, možete.

–          moguće je staviti i ječam,  šaku špinata

–          parmezan – po želji – posuti kad se maneštra izvadi u pjat

 

 

–          pripremite „PEŠT“ – ključan dio maneštre koji joj daje ton i začin: u sjeckalici ili uz pomoć noža sitno isjeckajte manju balicu petrusina, 3 ili 4 pilice česna, te komadiće pancete ili pršuta (recimo šačicu).  Ova smjesa bi trebala biti što gušća, a za to je sjeckalica idealna.

 

Užegnite kolo i stavite teću, polijte dno teće uljem (preporučam konavosko, iz gornje bande 🙂 , no ok, može i neko drugo :wink:) , i uvalite nasjeckani luk  i miješajte dok žuti, te dodavajte nasjeckanu mrkvu. Kad iz teće počne vonjat lijepi miris, uvalite ako imate i koru od pancete te koji komadić suhoga mesa, da da malo dodatnoga šuga, i sve dobro izmiješajte drvenom kuhačom. Kad se luk lijepo zažuti, možete smanjiti vatru na kolu, te po toj dinstanoj smjesi možete posuti crvenu papriku, papar i dodati sol, te sve dobro izmješati.

Uvalite grah (koji se kišao bar 9 – 12 sati, te koji ste maloprije oprali), te sve dobro izmješajte. Dodajte i listove lovorike.  Nakon toga ulijte vode, samo pazite na graničnike  (u loncu) ako kuhate u express-u (preporučam da pročitate uputu za kuhanje mahunarki – koje inače pjene tijekom kuhanja). Vode neka „bude“ da pokrije cijelu tu smjesu, i neka ostane još „juhe“ poviše nje.

Na koncu svega, uvalite „pešt“ koji ste ranije pripremili, te promiješajte.

Pojačajte vatru na najjače, poklopite lonac (obični ili express), te čekajte da „propišti“, tada vatru smanjite na najmanju snagu, te kuhajte recimo 45 – 50 minuta (vrijedi za express lonac). Ako kuhate u običnom loncu, tu i tamo promiješajte te opet poklopite – vaš proces kuhanja će biti cca sat i pol, dva, sami ćete vidjeti kako izgleda u loncu.

Nakon što se tlak iz express lonca spusti i nakon što ga je sigurno za otklopiti, otvorite ga i promiješajte skuhano. Preporučam da probate i eventualno dodate još začina po želji, soli, papra ili crvene paprike, te dokuhavate uz miješanje još nekih 10tak minuta.  Ja obično nakon otvaranja poklopca uvalim kukuruz iz konzerve, već skuhani, budući da volim da je „cijeli“, a ne raskuhan. Ako volite raskuhanoga, možete ga staviti već na početku kuhanja.

 

?

Ako i tad niste zadovoljni gustoćom skuhanoga, nakon što ste promiješali, možete nasjeckati krtole i dodatno dokuhavati sa otklopljenim loncem.

 

Kad je maneštra skuhana, pustite ju da „smiri“ i da se malo ohladi. Izvadite na pjate, te možete, po želji, po vrhu nagratati/posuti parmezana.

 

Ovo toplo i jednostavno jelo odlično paše u ovim zimskim danima, godi grlu i čuva vas od zime. Odlično je i iz razloga što ga možete jesti par dana nakon kuhanja, i ne morate se misliti što kuhati 😉 kad dođete s posla.

Istarsku maneštru ću sasvim sigurno uzeti sa sobom kao jelo u svojoj redovitoj tjednoj zimskoj prehrani, ma gdje me god životni put odveo iz „terra magice“ – Istre.

Želim Vam dobar tek i neka Vam Bog blagoslovi stol i sve Vas za njim, da u miru, sreći, ljubavi i zajedništvu blagujete.

 

 

Vaš Dančar,

Joško Pulić – Josh