Kijerna i škrpina u luku

Ovo je jedan odličan ribarski recept za Badnji dan: kako spraviti kijernu ili škrpinu, zavisi koju ribu imamo na stolu.
Riba se na ovaj način lagano šufiga u dosta luka (koliko i ribe) i dosta maslinovog ulja u svome soku, a na kraju dobijemo slatkasti ribarski specijalitet od kojeg se lijepe prsti kad se jede.
Bit će nam potrebno 1 kg kijerne ili škrpine, 0,9- 1 kg luka, sol, papar, 1-2 dcl bijelog vina, 2-3 dcl maslinovo ulje, malo petrusina i 1-2 dcl vode.
Luk očistimo i isjeckamo ga na tanke listiće (nikako na kockice) te ga stavimo u teču sa maslinovim uljem da se zažuti.
Luk lagano miješamo i kad dobije zlatnu boju u njega stavimo posoljenu ribu, bijelo vino i vodu.
Smanjimo vatru te poklopimo teču da se riba lagano u pari i svome soku kuha jedno pola sata.
Teča bi trebala biti kvalitetnijeg dna ali isto treba paziti da je vatra lagana da luk ne zagori.
Ribu povremeno provrtimo sa tečom i nakon pola sata dodamo malo isjeckanog petrusina i mljevenog papra, poklopimo i kuhamo još 30 –ak minuta. Pred kraj možemo otklopiti ribu da ishlapi višak tekućine.
Ribu serviramo sa lukom i toćem, kao prilog mogu ići lešo patate.
Probajte ovaj ribarski specijalitet i dobar vam tek.
Nazdravlje vam Badnjak,
Nikola
Kako uz kilu ribe ide kila luka? Da nisi malo pretjero?
nisam, tako ide recept
pa jel se osjeti okus ribe od tolko luka. Meni para da mozes i cipelu tu skuhat jer ce ionako sve imat okus luka
ma uopće nema okus luka, provajte napravit kako piše pa čete vidit
Ja vjerujem Bile da to tako ide, ali mislim da je grehota stavit kijernu s lukom. Ipak je za gradele. Mislim da je ovo puno bolje sa škrpinom. By the way kad smo kod kijerne, gledao sam jedan nevjerojatan dokumentarac u kojemu kijerna i murina love zajedno po škripovima. Murina lovi unutar škripova, ako riba pobjegne, kijerna je izjede, a ako riba pobjegne kijerni i uđe u škrip, tu je murina.
mislim da je ova rasprava o količini luka već jednom bila. ništa, morat ćeš bile razuvjerit nevjerne tome
Ovaj recept bi se trebo zvat luk s kijernom i skrpinom
autor očigledno prepisuje recepte sa neta i u njima promijeni samo količinu luka
Svaki kuhar ima neki svoj potpis
Sveima bolji ukus uz luk
Kad ce Mile tvoj recept kad si u 5 ujutro doma naso jednu fetu prsuta i isjeckane 2 glavice luka pa si slozio sendvic
je li recept proporcionalno raste? npr ako očekujemo više ljudi na objedu i oćemo spravit 3 kila ribe, je li onda treba i 3 kila luka?
ja sam stavio 1kg luka u kori, kad se oguli možemo reči da ga ima 0,8 kg.
to znači da količinu ribe množimo sa koeficijentom 0,8 i dobijemo količinu luka potrebnu za ovaj fantastičan recept
znači jednažba za uspjeh glasi, ako je luk nepoznanica
riba x 0,8 = luk
ako je riba nepoznanica onda ide ova ovako:
riba =luk / 0,8
i nema fala 🙂
E, ova druga formula mi je trebala! Koliko sam puta doma vidio da imam dvije i po kile luka i onda sam se pito kolko ribe da uzmem na peskariji 🙂
Nidjo Kralju!!!!