Popara

    Ovo je jedno lagano jelo slično lešadi koje se pravi kod nas na moru, pogotovo ribari vole tek uhvaćenu manju ribu odmah „bacit“ u teču na poparu.
    Popara  se pravi od raznih vrsta riba ali za mene je posebna od tabinje jer ta riba ima specifičnu aromu. Kad je tabinja u teči zagarantirana je odlična popara.
    Za poparu kao i za druga jela od ribe bitno je da je riba freška, a u nju umjesto tabinje možete staviti i škrpinu ili kakvu drugu ribu „od kamena“ kao i bilo koju drugu ribu.
    Iza legendarnog maratona na Dančama uhvatio sam kraj ponte krasnih ukjata pa sam odlučio da od njih napravim jednu dančarsku poparu.

    Ukjate su inače izvanredna riba za pripremit ih na svaki način pa će biti odlične i za ovu poparu.

Popara od ukjata

    U široku teču stavimo posoljenu ribu (oko ½ kg) i nalijemo hladne vode tek toliko da malo pokrije ribu, ne smije biti previše vode jer ćemo inače dobiti juhu od ribe.
    U teču sa ribom dodamo 2-3 patate izrezane na tanke kolute koje trebaju biti gotove zajedno sa ribom, dodamo 2-3 pice popola česna, 1-2 glavicu luka na velike komade, par grančica petrusina na veće komade, par zrna papra, 1-2 dcl maslinovog ulja, 1 dcl bijelog vina i kap osta da se riba ne raspadne u kuhanju.
    Poparu kuhamo na srednjoj vatri 20-30 min. dok patate ne budu gotove i pri tome je ne miješamo ni okrećemo nego samo malo protresemo tečom.  
    Serviramo ribu sa patatama i juhom (šugom) koji dobijemo kuhanjem, malo zalijemo maslinovim uljem, dodamo papra ili soli ako fali i dobar vam tek.

Do sljedećeg recepta,

Nikola