Uraganskim poluvremenom Srbija do polufinala uz Mitrovićevih 15 obrana

Italija – Srbija 6:10 (2:5) (1:4) (1:0) (2:1)

Suci: Voevodin (RUS), Stavridis (GRE)

Igrač više: Italija 5/15, Srbija 2/8

2 igrača više: Srbija 1/1

3 igrača više: Italija 0/1

Peterci: Srbija 0/1

Italija: Del Lungo (11/21), Di Fulvio 1, Luongo 1, Figlioli, Presciutti 2, Velotto, Renzuto, Echenique, Figari 1, Bodegas 1, Aicardi, Dolce. Izbornik: Campagna

Srbija: Mandić 2, Dedović 1, Ranđelović, Lazić, Pijetlović, Rašović 2, Aleksić, Jakšić, Filipović 3 (0/1), Prlainović 2, S.Mitrović, B.Mitrović (15/21). Izbornik: Savić.

Nakon oscilacija u igri tijekom grupne faze, pa i izgubljena dva derbija, teško je bilo pretpostaviti kako će dalje moći odigrat branitelj naslova. Na drugoj strani činilo se da ni Italija nije potegla punom snagom odigravši dvije neriješene utakmice sa jako malo golova. Predvođena Del Lungom, obrana je izgledala jako solidno, fizički svakako moćno i odlično pripremljena. I onda se cijela ta slika raspršila u prve dvije četvrtine ovoga četvrtfinala. Sa jako lošim igračem više, sa nekoliko promašenih zicera, Srbija je lako došla do 9 golova u prvih 16 minuta. Čak i kasnije smanjivanje tempa nije Talijanima donijelo veće šanse jer im ni napadi nisu mnogo toga donijeli. Istina, tu bi mogli naći opravdanje u nestvarnome danu B.Mitrovića, ali da se, primjerice, ne može dati gol sa 3 igrača više, za to ne postoji opravdanje u ozbiljnom vaterpolu. Čak su u samome početku dobro krenuli, očekivano izbačaji su se nizali, a Presciutti uspješan sa stative kod prva dva. Obrana im je pak od starta zakazala, Bodegas je u prvome napadu ostavio Rašovića na uplivavanju po krilu, drugi gol je ušao praktički iz jednog pogrešnog pasa ka centru a koga je Del Lungo pustio ući u gol, Rašović je sa srednjeg ponovo uhvatio obranu na spavanju. Na sve to se nadovezao i niz šuteva sa 7+ metara (Mandić, Filipović, Prlainović). Rašović još nije iskoristi priliku nakon kornera na isteku prve četvrtine kada je neometan dobio loptu pred golom, početkom druge četvrtine kod još jednog uplivavanja pogodio je samo prečku, a Del Lungo je imao obrane kod još barem nekoliko zicer situacija gdje se može svrstati i obranjeni peterac Filipoviću.

Nakon realizirana prva dva igrača više, Talijani su od trećeg “počeli razbranjivati” Mitrovića, već u narednoj akciji u kontri je obranio Di Fulviu, potom i Renzutu kod igrača više a do kraja su se valjda još svi talijanski igrači oprobavali sa malo uspjeha. Blok je također zaustavio dio šuteva, kao onaj Figliolia kod tri igrača više, a kako je vrijeme odmicalo i Talijani bili sve nervozniji, nije manjkalo ni promašaja, stativa… Ono što je nagovjestila utakmicom protiv Crne Gore, za koju se nije znalo koliko je ozbiljna,  Srbija je u obrani odigrala i u ovom susretu, koncentrirano toliko da se čini da je, naročito kasnije, broj grešaka u napadu bio zapravo posljedica nemogućnosti održavanja ful koncentracije na obje strane.               

Italija je do trećega gola stigla isto iz igrača više (Figari sa stative) krajem druge četvrtine, pa je još nekih 8 minuta čekala do četvrtoga, opet iz igrača više, Luongo za 4:9. Poslije 6 razlike na polovici, bilo je jasno da će Srbija smanjiti tempo i nastojat umrtviti utakmicu ali tolika neefikasnost sigurno nije planirana niti ijedan golman baš može često imat takav dan. Talijani su do tada ipak previše bili sluđeni, 6 igrača više su imali u trećoj četvrtini, iskoristili tek jednog. Nakon gola, najzad jednog iz igre, Di Fulvia za 5:9, brzo uzvraća Filipović pa je na 6 minuta do kraja i dalje 5 razlike. Do kraja će još jednom uspjeti i Bodegas (igrač više) smanjiti na 6:10. Dok se Talijani vjerovatno još pitaju šta ih je u ovome susretu snašlo, mi ostali sa nestrpljenjem možemo očekivat novi duel Španjolske i Srbije, ovaj put u polufinalu Olimpijskoga turnira, a tu su već sva predviđanja nezahvalna.

Odgovori