Jug krenuo pobjedom protiv Šibenika

Prva službena utakmica u novoj sezoni u Gružu privukla je 300-ak gledatelja na tribine. Prošle sezone protiv Šibenika bilo je 23:6, sada 23:4. Lani je to bio „najjači Jug u povijesti“, a sad se može i bez navodnika pisati najlošiji Šibenik ikad. Za Jug su debitirali Visković na startu i Marelja na početku druge četvrtine. Bio je tu i povratnik Šutalo zvani Arslan.

VU Danče na DU TV-u

Tajnik VU Danče je početkom kolovoza gostovao u emisiji “Građani o Gradu” Dubrovačke televizije u kojoj je progovorio o Dančama, Dančarskom ljetu, Divljoj ligi…

 

Kreće Liga prvaka

Danas i sutra počinju prve runde kvalifikacija za Ligu prvaka. Igraju se dva turnira, jedan u Kragujevcu, a drugi u Napulju. Na oba sudjeluje po 6 momčadi, a čak njih 5 prolazi dalje na drugi kvalifikacijski turnir. Kako je ovo očito sezona značajnih promijena u vaterpolu, tako je ove godine došlo do velikih promjena u sustavu i načinju igranja Lige prvaka.

Kreće nova sezona s brojnim novim pravilima

Nakon godišnjeg odmora vaterpolskog dijela danče.hr-a krećemo u novu, šestu po redu sezonu koju ćemo pratiti na ovim stranicama. Prije 6 dana stupila su brojna nova pravila na snagu, a protekli vikend odigrani su posljednji pripremni turniri pred početak Jadranske lige – iduća subota, odnosno prvi kvalifikacijski krug Lige prvaka – već sutra, u srijedu.

Drugo izdanje korčulanskog turnira nakon lanjskog otvaranja novoizgrađenog zatvorenog bazena prošireno je na 6 momčadi. Uz lanjske Primorje (brane naslov), Jug, Mladost i Mornar tu su još Vasas i Partizan pa je ove godine turnir postao međunarodni. Primorje je obranilo naslov, ponovo je sa dva razlike slavilo kontra Juga u finalu. Vićan je opet najbolji golman, a novo pojačanje Radu najbolji igrač.

Domaći tabasco

Najpoznatiji umak od ljutih paprika na svijetu je naravno tabasco iz Louisian-e. Tabasco se pravi od malih tabasco paprika, a tajna tabasca i njegova okusa je ta da pripremljeni sok fermentira i do par godina u drvenim bačvama prije upotrebe. Ljutih paprika ima jako puno vrsta, svakakvih oblika i boja. Ljutina pojedine paprike se mjeri u Scoville skali, koju je izumio američki farmaceut Wilbur Scoville, a skala ima raspon od 100- 900 SHU kao kod blagih peperončina pa sve do 1.500.000 – 2.000.000 SHU što ima Trinidad škorpion paprika.

 

Natjecanje mlađih kategorija u Mađarskoj

Gospar Tomislav poslao nam je jedan zanimljivi tekst o ustroju najecanja za mlade u Mađarskoj. Tekst je nastao još ovo ljeto, uoči SP-a u Barceloni gdje su se Mađari ponovo vratili na sam vrh seniorskog vaterpola. Zbog Divlje lige, Dančarskog ljeta odlučili smo se ovaj tekst objaviti s malim odmakom, kako bi dobio svu potrebnu pažnju čitatelja. Sigurno je da se na ovaj način, ovakvim sustavom natjecanja, te praćenjem mladih igrača i statistički i na druge načine, puno teže mogu dogoditi stvari o kojima smo imali prilike čitati ovo ljeto; poput pozivanja igrača raznih uzrasta preko raznih veza i smijenjivanja izbornika kadeta Zdeslava Vrdoljaka na telefonskim sjednicama UO HVS-a.

 

 

Što je i gdje Mađarska u vaterpolu mislim da svatko tko bar malo poznaje ovaj sport vrlo dobro zna. Zašto je tome tako možda najbolje govori činjenica kako su organizirali i kako provode rad sa mladima. Osim dobrih do odličnih uvjeta (zimski bazeni), velika baza sigurno pridonosi rezultatima koje ova nacija ima u vaterpolu. Nije stoga čudno što je vaterpolo jedan od 5 nacionalnih sportova.

Elafiti osvojili prvo izdanje Crvenih stijena

 

 

U popodnevnim satima u subotu 31.08. na kupalištu Crvene stijene u Orašcu, održan je vaterpolo turnir „Crvene stijene 2013“, u organizaciji Amaterskog športskog društva Orašac. Na turniru, koji se odvijao u sklopu programa „Mladi i Grad skupa“ nastupile su 4 ekipe: Elafiti, Zaton, Velika Riva Doli i Red Rocks Orašac.