Fatović nadigrao Tucka

Hrvatska je u drugom kolu izgubila od Australije 11:8 te će sada protiv Crne Gore, Srbije i Španjolske loviti prolazak u četvrtfinale. Čitavu utakmicu Australija je bila bolje i diktirala i tempo i rezultat i igru. Jedini s pozitivnom ocjenom u našim redovima Fatović i Bijač.

Elvis Fatović doveo je Australiju u Tokio maksimalno fizički spremnu. Imao je velikih problema u pripremama jer od početka pandemije, pa i nešto ranije, nije bio u mogućnosti igrati utakmice. Taj se period provukao čak na 2 godine. Ne samo da nisu mogli igrati utakmice jer su bili izolirani u Australiji već se i dio igrača koji igra u Europi tek nedavno, na pripremama u SAD-u, spojio s ostatkom momčadi. A ovi koji su u Australiji su u biti amateri.

Međutim, sve to ih nije spriječilo da u potpunosti izdominiraju u utakmici protiv Hrvatske i ostvare veliku pobjedu. Istaknuo je njihov presing naš specijalni stručni komentator Vedran Jerković: https://www.dance.hr/hrvatska/shibuya.html

Držali su visok tempu u koji je našim starijim igračima ipak bio problem. Osim toga, na golu je Hrysanthos bio solidan, a mi smo s druge strane poprilično otežavali Bijaču lošim blokovima. Primili smo 2 gola kada je lopta promjenila smjer od bloka i još više kroz blok, a nekad i kroz dva. Vidjeli smo čak i Bukića koji zatvara oči u bloku i pomalo skuplja tijelo i ruku?!

Jedini put kad smo vodili bilo je 1:0 i još smo samo jednom kasnije uspjeli izjednačiti na 3:3. Sve ostalo je osim u igračkoj proteklo i u rezultatskoj dominaciji Australije. Na početku smo primili gol preko bloka Bukića, pa onda neshvatljiva pogreška Miloša kojoj nema mjesta na ovom nivou vaterpola; ostavlja Powera potpuno samog na 2 metra kako bi pokrio igrača u krilu koji je em manje opasan em ne smije šutirati jer je faul bio unutar 6 metara. Pa zatim opet gol Roacha pored bloka Miloša. Kasnije je Bukić skrenuo loptu blokom u gol, pa je Putt zabio pored dva bloka, Xavijevog i Macanovog. I u zadnjoj četvrtini, ovaj put Cambpell pored bloka Bukića i za kraj i Fatović skreće loptu blokom u gol.

Australci su i u prvoj utakmici jako puno šutirali s vanjskih pozicija. Ulascima drugog sidruna, ako već prvi ne može privući zonu nešto pliće, pokušavaju otvoriti prostor. A onda Campbell, Roach, Younger, Howden pa i svi ostali šutiraju.

Nismo ni u napadu bilo puno bolji. Jedini koji je nešto pokušavao bio je Fatović. Zabio je dva gola s krila s igračem više i još je izborio i dva peterca. Prvi put je uplivao, a drugi put je pobjegao u kontru 1 na 0 iz igrača manje. Osim njega samo su još jednom Obradović s igračem više te Joković tri puta zabili golove. Maro je zabio iz polukontre i dva puta iz peteraca. Nitko drugi im se nije priključio. Tek na kraju, kad je već sve bilo gotovo, u zadnje 3 minute na 6:10, Bukić je zabio 2 gola. Ranije u utakmici, posebice izraženo u trećoj četvrtini Australija je u dva navrata odigrala mrtvu zonu na Bukiću na lijevom vanjskom.

Na taj način se ne može pobjediti čak ni Australija koja i nije odigrala posebno spektakularno, ali je imala koncept i provodila ga je. Ostali su bez Kayesa, uz Youngera jedine super zvijezde. Ali čitav niz igrača odigrao je svoje role.

Australija je otišla na 3:1 što smo ulovili. Kasnije su otišli na 7:3, pa smo do kraja treće smanjili na 7:6. Ali još jedno odvajanje na 10:6 nismo više imali snage sustići. Očekuje nas težak raspored i svaka utakmica bit će jako zahtjevna i jako bitna. Od preostala 3 protivnika, Crna Gora, Srbija i Španjolska za siguran prolazak dalje, da ne ovisimo o drugim rezultatima moramo upisati dvije pobjede.

U tim utakmica puno više bi trebali svoje jake igrače dovoditi u situacije u kojima su oni najjači. Od sidruna da im otvorimo prostor i spustimo kvalitetnu loptu, preko Fatovića, Jokovića, Obradovića i Bušlje u šuterskom dijelu. Tu je i tranzicijski učinak Fatovića, Bukića pa i Miloša i Garcie. To su naše najjače situacije i igru treba dovesti u njih. Da u obrani blokovi moraju biti bolji, o tome ne treba ni pisati.

Hrvatska – Australija                     8:11 (3:3, 0:2, 3:2, 2:4)

Suci: Ohme (Njem), Goldenberg (SAD)

Hrvatska: Bijač (10), Macan, Fatović 2, Lončar, Joković 3(2), Bukić 2, Vukičević, Bušlje, Miloš 1, Vrlić 3, Obradović 3(1), Garcia 2. Izbornik: Tucak. Pomoćnici: Smodlaka i Sukno

Australija: Hrysanthos (9), Campbell 3, A. Ford, Tomašević, Power 1, L. Edwards, Roach 1, Younger 1, G. Ford 1, Putt 1, Howden 1, B. Edwards 2. Izbornik: Elvis Fatović. Pomoćnici: Kontić i Hamill.

Osobne greške: Hrv 13, Aus 15

(dva puta po dva igrača više za Hrv i jedan peterac tijekom igrača više)

Peterci: Hrv 2/2, Aus

Igrač više: Hrv (2/3+0/2+1/2+1/3)=4/10 (40%), Aus (2/5+0/0+1/4+2/4)= 5/13 (38%)

Obrane: Bijač (5/8+1/3+1/3+3/7)= 10/21 (48%), Hrysanthos (1/4+0/0+4/7+4/6)= 9/17 (53%)

Golovi s 2m, zarađeni peterci, zarađena isključenja:

Fatović: 2 peterca + 1iv

Lončar i Vukičević: 3iv

Vrlić: 2iv

Macan, Joković i Miloš: 1iv

Odgovori