Učinili sve da izgubimo od Mađarske, Manherczovih 7 golova

https://facebook.com/vlvhu

Hrvatska je izgubila od Mađarske u četvrtfinalu i nakon 2 uzastopna finala u Londonu i Riu sada ostajemo bez medalje. Mađarska je pobjedila 15:11 u utakmici u kojoj su neočekivano dominirali već od zadnje minute druge četvrtine. Manhercz je zabio nevjerojatnih 7 golova, jedini promašaj je imao čistu kontru 1 na 0 koju mu je Bijač obranio, ali je u nastavku akcije ipak nekako ugurao loptu u gol.

Hrvatska kao da je odlučila ovu utakmicu odigrati sama protiv sebe. Naime, o čemu smo i pisali i govorili uoči ovog turnira, cilj je dovesti svoje najjače igrače u optimalne situacije. Naš daleko najjači igrač, pa i najvažniji je Marko Bijač. Najbolji golman na svijetu. I na ovom turniru je pokazao da je u vrhunskoj formi. I kad je krenula ova utakmica u prvoj četvrtini imao je 5 obrana. I to kakvih:

  • Polukontra Jansika
  • Vamos s igračem više s desnog vanjskog
  • Manhertz u kontri 1 na 0
  • Pa odma i drugi pokušaj nakon te kontre (iz trećeg pokušaja je primio gol)
  • Denesu sa 6-7 metara na zonu nakon što je toliko ostavljen sam da bez problema cima 3 puta

I to su bile toliko teške obrane da je ova zadnja bila najjednostavnija. Denes sam na 6-7 metara, nakon 3 cima!

Usporedio bih Bijača s Omeyerom koji uništava Hrvatsku u rukometu. Ali Dinart i Karabatić iz nekog razloga u svakom drugom napadu odluče pustiti Balića da bez problema dođe na 6m i šutira. Tako je naša obrana izgledala u ovoj utakmici. Kao je Tucak razmišljao što najviše odgovora Mađarskoj. I onda odlučio da igramo baš tako da im maksimalno olakšamo, a Bijača ubijemo u pojam. I onda u drugom dijelu utakmice, i Bijač je primio 2-3 gola u kojima je trebao bolje intervenirati. Što je potpuno razumljivo i očekivano, nakon što su se Mađari raspucali, a on ohladio.

S druge strane Mađarska obrana je pokrivala Nagyija kojega nije bilo čitavo prvo poluvrijeme. Odlično su držali blokove i do poluvremena bilo je 5:0 u blokovima. Nagy se nije mogao sastati s loptom, Bijač je imao 7 obrana, 5 vrhunskih, a na pola utakmice bilo je 7:5 za Mađarsku. U drugom dijelu i Nagy je krenuo, a i tu smo sve učinili da ga razbranimo. Pokušavali smo akcije i šuteve koji njemu najviše pašu. Od udaraca poluvisoko, do pokušaja sa stative gdje se on rašiti i poklopi loptu. U tome je najjači. Možda ga je naljutilo i to što su suci nako pregleda VAR-a priznali gol Bukića na prebačaj s krila na krilo. I moj je dojam da ta lopta nije ni blizu cijelim obujmom prešla u gol. Što je dodatno bilo pogubno za Mađare, dok nije zaustavljena igra zbog tog pregleda snimke, oni su već bili zaradili igrača više koji im je tako poništen.

U tom drugom dijelu Nagy je skupio čak 12 obrana, od čega 8 u zadnjoj četvrtini kada smo se dodatno, do kraja raspali.

U tom prvom dijelu „najbolniji gol“ bio je onaj Angyalov za 5:6. Bilo je to prvo vodstvo Mađarske. S jednakim brojem igrača, Jansik je uplivao Vrliću, dobio loptu na ruku, Bukić je čuvao Angyala koji je bio na 2m, i donio krivu odluku da skoči prema Jansiku koji je asistirao Angyalu koji je na taj način imao prazan gol. Baš je sve napravljeno u ovoj akciji da Bijač nema ama baš nikakve šanse da obrani. Nešto što se uči u kadetima, da se ne dozvoli prebačaj u kontri ili kad je netko sam ispred gola.

Najlošiji pojedinac u igri Mađarske bio je Vamos. Stalno je donosio krive odluke, upropastio je 3 ili 4 igrača više svojim nerezonskim udarcima. Ali čak je i on zabio dva na kraju, jer smo mi, način na koji smo se branili, učinili sve da ama baš svakog protivničkog igrača razigramo. Pa  onoga koji stalno donosi loše i krive odluke.

I nakon tog priznatog, a blago rečeno upitnog gola Bukića na početku treće s kojim smo došli na 6:7, kasnije smo došli na 8:8 preko Miloša nakon što je ostao sam na lijevom krilu nakon što je Mađarskoj suđen kontrafaul u vlastitoj polovici. Slijedi serija Mađarske preko Manhertza, Erdelyija, Vamosa i opet Manhertza za odlazak na 8:12 i kraj utakmice, bar što se tiče pitanja pobjednika.

Manhercz je zabio 7 golova! Manje više svakoga na isti način. Digne se visoko, izvije se i šutira odozgo ili sa strane oko bloka. Posebice ako mu se blok pokušava približiti dok cima. Tako on uvijek šutira, nije to neka novost. Ali očito nismo bili spremni na to. Prva 4 gola s igračem više koja je zabila Mađarska bila je preko Manhercza. Tri puta s krila, jednom s vanjskog. Posebno loši bili su blokovi Vrlića i Miloša. Imali su tada realizaciju 4/8. Ukupno nam je zabio 5 od 7 Mađarskih golova s igračem više.

Hrvatska je imala poprilično indikativnu statistiku igrača više. Zabili smo 9 golova na ovaj način. Čak 5 kad smo prebacili loptu s krila na krilo, nešto u čemu je Nagy najlošiji, u tom bočnom kretanju po liniji. Vrlo često to i nije bio baš precizan udarac, već bi lopta prošla po sredini, ali je Nagy uvijek kasnio. Igrali smo 6 puta na stativu i niti jedan gol nismo tako ucpjeli zabiti. Em što se obrana stalno skupljala (pa je i bilo prostora za one prebačaje na lijevo krilo), em što je Nagy najjači u zatvaranju takvih situacija. 0/6 u realizaciji sa stative. Dva puta Bušlje, tri puta Vrlić i jednom krivo dodavanje Bukića. I u ovom segmentu smo radili kontra sebe. Druga stvar o kojemu smo pisali i govorili uoči turnira, je da treba tražiti najslabije točke protivnika i pokušat ih iskoristiti.

I još jedan segment igre nas je jako mučio. Tranzicija. Nismo uspjeli niti jednom ni zaprijetiti Mađarima na ovaj način (samo nakon kontrafaula u početku Mađarsog naada kada su oni nama bježali u kontru). A Mađarska je stalno imala neke polukontre ili situacije da u dolasku u napad na vanjskoj poziciji budu sami Denes, Zalanki, Vamos ili Manhercz. Recimo gol za 6:8 Zalankija. Iako je nakon tranzicije bila situacija 5 na 5, jedan naš igrač bio je krivo postavljen i zalanki je sam na desnom vanjskom na 5 metara. Jasno da je nešto tako nedopustivo.

Nakon utakmice protiv Srbije, pa i one nakon Španjolske naš izbornik je komentirao rezultate u drugoj grupi, da je svejedno hoćemo li u četvrtfinalu igrati protiv SAD-a ili Mađarske. Nije se to baš takvim pokazalo.

1/4finale Olimpijskih igara

Hrvatska – Mađarska                           11:15 (3:2, 2:5, 3:4, 3:4)

Suci: Dervieux (Fra), Ohme (Nje)

Hrvatska: Bijač (7), Macan, Fatović 1, Lončar 1, Joković 1, Bukić 4, Vukičević 1, Bušlje, Miloš 1, Vrlić, Oradović 2, Garcia. Izbornik: Tucak. Pomoćnici: Smodlaka i Sukno

Mađarska: Nagy (14), Angyal 1, Manhercz 7, Zalanki 1, Vamos 2, Hosnyanszki, Pasztor, Jansik 1(1), Erdelyi 1, Varga 2, Mezei, Harai. Izbornik: Marcz. Pomoćnici: Nemeth i Matefalvy.

Osobne greške: Hrv 13, Mađ 17

Peterci: Hrv – , Mađ 1/1

Igrač više: Hrv (3/5+1/3+2/3+3/5)= 9/16 (56%), Mađ (0/2+3/4+3/5+1/1)= 7/12 (58%)

(jednom dupli igrač više za Hrv)

Obrane: Bijač (5/7+2/7+1/5+0/4)= 8/23 (35%), Nagy (1/4+1/3+4/7+8/11)= 14/25 (56%)

Jedan komentar na “Učinili sve da izgubimo od Mađarske, Manherczovih 7 golova”

Odgovori