Izrael

Bazilika Svetog Navještenja, Nazaret

 

Bračno putovanje u Izrael, na prvu loptu, mi nije zvučalo najbolje. Kad je izabranica srca moga to predložila, pomislio sam na desetak boljih destinacija: Pariz, Rim, Amsterdam, Berlin…; veliki krevet s crvenim lincunima, uređeni gradovi, duge cijevi se mogu vidjet samo u ratnim muzejima… Ali, moram priznat bilo je iznad svakog očekivanja, osim crvenih lincuna.

Hodočašće je organizirao don Miriam Šuvak, župnik in solidum župe Svete Obitelji iz Zagreba. Inače je velečasni poznati hodočasnik i za svaku je preporuku. Krenuli smo avionom iz Zagreba za Tel Aviv, preko Istanbula. Avion za Istanbul je prepun. Uglavnom naši, poslovni ljudi. Vjerojatno vlasnici „prestižnih“ butika, ali i pokoji ozbiljniji. U svakom slučaju, trgovina s Turskom cvate. Pa nije zaludu predsjednik Demirel bio na sprovodu na Mirogoju prije nekih 9 godina kao jedini (živi) predsjednik neke države. Istanbulski aerodrom je jedno lijepo zdanje kako i priliči takom gradu. Hvatali smo kasni let za Tel Aviv. Tel Aviv ima prelijepi aerodrom, kombinacija kamena i stakla, velike hale.

Očekivao sam veliku sigurnosnu provjeru prilikom ulaska u Izrael, međutim samo su nam provjeravali putovnice.

Bazilika Svetog Preobraženja na vrhu brda Tabor

Nakon toga smo krenuli autobusom u Tiberias u Galileji, grad na obali Galilejskog (Genezaretskog) jezera, ili mora kako ga neki zovu. Radi se o slatkoj vodenoj površini dimenzija 15 x 20 km, na oko -200 m nadmorske visine u koji se ulijeva Jordan prije nego što krene dalje prema Mrtvom moru. Oko jezera su plantaže svega i svačega (masline, agrumi, šipci, banane…), a samo jezero opskrbljuje veći dio Izraela pitkom vodom. To rezultira promjenama razine jezera poglavito u ljetnim mjesecima od nekoliko metara.

Tiberias je židovski grad i izgleda kao neki manji zapadnoeuropski grad. Sve je uređeno, urbanizam je dobro definiran, ima dosta zelenila, a klima je vrhunska. Čovjek se poželi preselit. S druge strane ako se pođe u mjesto s Palestinskom većinom, kao što je npr. Nazaret, okoliš je u skladu s predrasudama za jedan grad na istoku. Službeni jezici su hebrejski, arapski i engleski i svi prometni znakovi su trojezični tako da nema velikih problema u snalaženju. Dolarom se može plaćati gotovo svugdje iako je šekel službena valuta. Bez obzira na njihove međusobne konflikte i Židovi i Palestinci su jako srdačni prema strancima bez obzira o kome se radi. Kako se radi o Svetoj Zemlji za sve tri velike monoteističke religije, ljudi su se naučili toleranciji prema drugima. Svi konflikti su isključivo politički uzrokovani.

Na svim značajnijim mjestima na kojima je Isus djelovao su danas sagrađene crkve. Zanimljiva je povijest tih crkava, poglavito katoličkih. Uglavnom se radi o 4. ili 5. generaciji crkve na istom mjestu. Crkve su se podizale nakon raznih ratova i okupacija koje su bile više ili manje naklonjene kršćanstvu. Na onim najvažnijim mjestima su uglavnom crkve Grčke pravoslavne crkve. Razlog je taj što je područje

“Republika Danče” na zapadnoj obali Galilejskog mora, u blizini Kafarnauma

Izraela pripadao Istočnoj crkvi. Također, za vrijeme turskog carstva Grčka pravoslavna crkva je imala posebno pravo djelovanja za razliku od Katoličke crkve. Jedino su franjevci imali donekle prava, slično kao u nama susjednoj državi, tako da sve Katoličke crkve danas drže franjevci.

Kako je dobar dio Isusovog javnog djelovanja bio vezan uz Galileju tamo se nalaze brojni zanimljivi lokaliteti. Najprije Nazaret, mjesto gdje su se Marija i Josip rodili i mjesto Isusovog odrastanja. U Nazaretu je sagrađena velika bazilika Svetog Navještenja na mjestu kuće Blažene Djevice Marije, tamo gdje je arkanđeo Gabrijel navjestio Mariji da je začela po Duhu Svetome. U i oko bazilike se nalaze prikazi raznih marijanskih svetišta, između ostalih i Marija Bistrica. U Kani Galilejskoj se nalazi crkva Svadbe u čast prvom čudu koje je Isus učinio. Običaj je da se u toj crkvi obnavljaju zavjeti vjenčanih parova, a u butigama okolo se može kupiti “posebno” svadbeno vino. Brdo Tabor je mjesto Isusovog preobraženja, mjesto gdje se Isus pred svojim učenicima Petrom, Ivanom i Jakovom preobrazio i njima se ukazalo Nebo gdje su vidjeli Mojsija i Iliju. Na vrhu brda se nalazi bazilika Svetog Preobraženja. Cijelo područje oko Galilejskog jezera je puno različitim lokacijama, kao brdo Blaženstva, zatim mjesto umnažanja kruha i ribe, mjesto Petrova prvenstva, ostaci razrušenog Kafarnauma. Na svim tim mjestima se danas nalaze crkve.

Kupanje na Mrtvom moru, obični dančar u gaćicama Špilje namazan ljekovitim blatom iz Mrtvog mora

 

Treći dan smo krenuli dolinom rijeke Jordan prema Jeruzalemu. Na putu smo stali u Jerihonu, najstarijem gradu na svijetu. Nismo puno vidjeli od Jerihona, ali ono malo me se nije posebno dojmilo. U Jeruzalemu smo bili smješteni u hotelu na vrhu Maslinske gore. S tog mjesta je definitivno najljepši pogled na stari dio Jeruzalema. Inače, Maslinska gora je u istočnom Jeruzalemu koji je većinski naseljen Palestincima. Vidikom dominira pozlaćena kupola Omarove džamije koja je napravljena baš na istom mjestu gdje je bio slavni židovski hram. Postojale su dvije verzije hrama na istom mjestu, Solomonov i Herodov. Ovaj potonji, koji je iz Isusova vremena, je razrušen u Rimsko-Židovskom ratu za vrijeme cara Tita 70. godine. Jedino što je od njega ostalo je Zapadni zid, poznat i kao Zid plača.

Jeruzalem s Maslinske gore

Kad se silazi s Maslinske gore prema starom Jeruzalemu, najprije se prolazi kaj crkve Gospodinova Plača, mjesta gdje je Isus zaplakao nad Jeruzalemom. Zatim ide crkva Marije Magdalene od Ruske pravoslavne crkve. U podnožju je Getsemanski vrt, mjesto gdje se Isus znojio krvavim znojem i gdje je izdan. U Getsemanskom vrtu se nalazi bazilika Kristove Agonije ili kako je još zovu bazilika Svih Naroda. Malo ispod toga se nalazi crkva Marijina Groba, mjesta gdje je Marija bila pokopana nakon što je usnula, a prije nego je uznesena na Nebo. Crkva Marijina Groba je pravoslavna crkva od Grčke pravoslavne crkve.

Na južnom dijelu grada, tik uz zidine, nalazi se brežuljak Sion. Još od Davidova doba postoji poistovjećenje imena Siona i Jeruzalema, pa čak i Židova kao naroda. Otud je cionizam i dobio ime. Na tom dijelu se nalazi Davidov grob, ali isto tako i crkva Marijina usnuća i Dvorana posljednje večere. Vjeruje se da je Marija, nakon Isusova uskrsnuća i uzašašća živjela sa sv. Ivanom u kući u tom dijelu grada na kojem je mjestu sada crkva. Dvorana posljednje večere je u sklopu tvrđave koja je pod židovskom jurisdikcijom i ne dopuštaju se nikakvi kršćanski vjerski obredi u samoj dvorani.

Širenje dobrosusjedskih odnosa Republike Danče i Republike Slovenije

 Jeruzalem koji je u starim zidinama je podijeljen na Židovsku, Arapsku, Kršćansku i Armensku četvrt. Križni put (Via Dolorosa) je u Arapskoj četvrti, što obavljanje obreda križnog puta čini u najmanju ruku zanimljivom uz sve te butige i blisko-istočni smisao za trgovinu. Križni put počinje iz nekadašnje tvrđave Antonije, a završava u bazilici Kristova Groba na vrhu Golgote. Moram priznat da sam od penjanja na Golgotu puno više očekivao, ovako se to ne čini niti velika udaljenost niti veliki uspon. Doduše, puno je lakše kad nisi izbičevan, bez trnove krune na glavi i bez teškog križa na leđima. U Kristovo vrijeme grad je završavao negdje oko 6. postaje križnog puta. Danas je cijeli križni put unutar zidina. Bazilika Kristova Groba je definitivno najčudnija crkva cijelog kršćanstva. Bazilika je na više katova. Unutar se nalaze mjesta Kristova pribijanja na križ, mjesto raspeća kao i sami grob. Kriptu čuvaju redom katolici, grčki pravoslavci i armenski pravoslavci. Postoje točne smjene kada tko čuva grob. Okolo postoje oltari koji pripadaju točno pojedinoj konfesiji, ali postoje i zajednički prostori. Ponekad zna doći do prepiranja između pripadnika različitih konfesija, ponekad čak i do fizičkog obračuna.

Betlehem se nalazi par kilometar od Jeruzalema, ali unutar Palestinske samouprave, s druge strane zida kojim se Izrael štiti od terorizma. Na mjestu Kristova rođenja se danas nalazi crkva Grčke pravoslavne crkve, a uz nju i katolička crkva sv. Katarine. U Betlehemu se mogu kupiti vrlo simpatični suveniri napravljeni od maslinova drva, što bi i mi mogli imati s obzirom na dostupnost sirovine.

Kupanje u Mrtvom moru nije ništa nalik onom što čovjek promisli o kupanju u moru. Mrtvo more je najniža slobodno dostupna površina na Zemlji, na oko -400 m. Kako je Mrtvom moru izvor rijeka Jordan kojoj se količina

Mjesto Isusova rođenja, Betlehem

vode koja utječe u more zbog navodnjavanja stalno smanjuje tako proces isparavanja nadjačava dotok, pa se površina stalno snizuje. Izrael namjerava izgraditi veliki kanal od Crvenog mora kako bi se spasilo Mrtvo more. Zbog razlike u visini, to bi more moglo dobro zavrtit pokoju elektranu, ali zbog jako velike cijene izgradnje, to sigurno neće bit jeftina struja. Zbog velikog isparavanja velika je slanost mora i iznosi 30 % (za usporedbu, slanost mora na Dančama iznosi 37 promila). Samo malo mora na usni peče ko sam vrag, što bi tek bilo da uđe u oči. Zato, jedino što se smije je plutati na leđima inače spasioci odmah interveniraju. Tako, ništa od proširenja Divlje lige na Mrtvo more osim eventualno ono na Lokrumu.

Izlazak iz Izreala je nešto kompliciraniji od ulaska. Treba doći nekoliko sati prije polaska aviona. Prolazi se sigurnosna provjera koja uključuje obavezna pitanja i detaljni pregled prtljage koji osim roentgena često završi na otvaranju pred službenikom i pretresom. Ako im se činite posebno sumnjivi, završit ćete u posebnoj sobi za ispitivanje pa se boravak na aerodromu može produžiti za još pokoji sat. Kako je u Izraelu obavezno služenje vojnog roka i za žene i za muškarce, nemaju problema sa sigurnosnim kadrom.

Jeruzalem noću

Sedmica dana je definitivno malo vremena za posjet zemlji koja ima toliku i takvu povijest, tako da mi je ostalo još štošta i za drugi put. U svakom slučaju je to zemlja koju treba posjetiti.

 

Hrvoje T.

 

6 komentara na “Izrael”

  1. odličan i tekstualni dio i slikovni prikaz. zanimljiv povijesni pregled upotpunjem suvremenim podacima. i ovo je odličan primjer kako se dance.hr promovira pa i u Izraelu.

  2. dobar je tekst, ali daj u nastavku malo najtlajfa, i ostale dokolice 🙂

    1. Zeko procitaj prvu recenicu u tekst i shvatiti ces da je to bilo bracno putovanje, a ne grdobinarenje.

  3. Odlican putopis, dijelujes kao Vladimir Fonseca no ovoj slici na Mrtvom moru

  4. Ovo komotno mozes u Gloriji objavit, stvarno kvalitetan putopis. Zbog njega sam odusto od putopisa po Saudiji