Džem od smokava

Smokva je prava mediteranska biljka i nepravedno je zapostavljena od strane vinove loze i maslina. Smokva raste u škrtoj zemlji i ne traži previše brige i pažnje, svojim dugim korijenima crpi vodu duboku u zemlji i kaže se kako smokva raste kod nas, a crpi vodu u susjeda.
Smokva je najspominjanija biljka u Bibliji, a i sve stare civilizacije i narodi smokvu su smatrali svetim drvetom i hraniteljicom.
Sezona je smokava, a za pripremu ovog starog džema trebat će nam 2 kg smokava i to bi bilo dobro da su crnice, sušelice, bijelice ili petrovače. Same petrovače ne bi bile dobre jer su malo prevodene.
Smokve malo ogulimo od kore isjeckamo ih na sitne komade i stavimo u jednu teču, dodamo 70 dkg cukara(šećer), jedan-dva vanil šećera, 1 dcl ruma, izgratamo koru od domaće naranče (jednu veliku ožicu), isjedimo jedan limun, pola limuna iskidamo na tanke fete i to sve kuhamo na srednjoj vatri jedan sat stalno miješajući.
Pri kraju možete ako hoćete dodati jedan želin u prahu za mermelade i džemove.
Netko stavi malo mljevenog rogača i malo crnog vina u kuhanje.
Pri kuhanju ako imate možete smjesu izmiksati štapnim mikserom, da se veći komadi usitne.
U drugoj teči kuhamo prazne staklenke i poklopce (5-6 min), vadimo ih, cijedimo i u njih stavimo vrući džem i zaklapamo ih tako vruće, one kad se ohlade povuku zrak i to je trajno vakumirano.
Probajte ovaj džem, nedavno je sličan od jednog našeg istaknutog proizvođača osvojio prvu nagradu na sajmu džemova na svijetu.
Do sljedećeg recepta,
Nikola


odlično. posebno mi se sviđa spoj recepta i malo opće kulture. bravo bile
Nema do Nikolinih recepata, čini mi se da ćemo osim svjetskog referalnog centra za kontonjatu, postat isto i za džem od smokava!
evo dodan je i prigodni video