Kad si bila ti Beba malena zvali su te svi Štampalija, Štampalija

U jednom segmentu vaterpolskih pravila nalazi se i rečenica: „Suci ne smiju pretpostavljati stvarne događaje, ali moraju tumačiti ono što je uočeno na način kako najbolje znaju.“ Dragan Štampalija je vaterpolski sudac. Barem se smatra za takvog. Još k tome gotovo uvijek sudi utakmice prije Mladosti i Juga, a danas Primorja i Juga, a tu i tamo „teža gostovanja“ Mladost poput onih lani u Splitu protiv Jadrana i Mornara.

Jadno do boli

Sramota, debakl, igranje s ugledom kluba, užas, jad… nema dovoljno riječi s kojima bi se opisala današnja igra jugaša. S druge strane Primorje je upisalo povijesnu pobjedu u Dubrovniku, možda čak i najveću ikad u 90 i kusur godina dugoj povijesti međusobnih utakmica. Ne znam kakvi su sve bili rezultati Juga u Gružu u ono doba 60-tih i 70-tih kad je bilo loše razdoblje, ali ovo je najgori poraz kojega sam ja ikad doživio. I ne samo u Gružu, nego možda uopće. A pogotovo stoga što se dogodilo u Gružu.

Mornar solidan u Gružu

Ovu za Jugaše tužnu srijedu stigla je pobjeda protiv Mornara 12:7. Nakon komemoracije i sprovoda, i na bazenu smo se minutom šutnje oprostili od kapetana Jerkovića. Jug je bio bolji, relativno lagano kontrolirao utakmicu prije svega zahvaljujući klasi kapetana Dobuda, a Mornar je izgubio sa 2 gola razlike manje nego primjerice Mladost u Gružu koja je protiv Slovačke nedavno dala čak 6 igrača u udarnih 13 reprezentacije.

Tečaj bridža

 

Bridž klub Dubrovnik organizira tečaj učenja bridža za sve zainteresirane građane Dubrovnika od 21. do 23. veljače u hotelu Royal Princess (blizu hotela Neptun).

 

Raspored tečaja je:

– u petak 21. veljače s početkom u 19.30 sati

– u subotu 22. veljače s početkom u 15.30 sati

– u nedjelju 23. veljače s početkom u 15.30 sati

Legenda o Noriakiju Kasaiju

Dobar dio vas, dragih čitatelja, sigurno nije čuo za Tsutomua Yamaguchija, a čak i ako jest, ne zna da se dotični tako zove. Naime, riječ je o jedinom čovjeku na svijetu koji je preživio oba dvije bačene atomske bombe na Japan tijekom Drugog svjetskog rata.

Yamaguchi je bio žitelj Nagasakija, ali se 6. kolovoza 1945. našao zbog posla u Hiroshimi (bio je zaposlenik Mitsubishija), doživio bacanje atomske bombe, preživio i privremeno oslijepio na lijevo oko. Sutra se uputio kući u Nagasaki, a Yamaguchi ne bi bio Japanac, nego Hrvat, da se umjesto odlaska na posao odlučio na bolovanje. Upravo ga je u Mitsubishiju zadesilo novo bacanje atomske bombe, ali ovog puta, ne samo da se Yamaguchi izvukao živ, nego nije ni ranjen.

Preminuo kap. Ante Jerković

Doživotni počasni predsjednik VK Juga kapetan Ante Jerković jučer je preminuo u 70. godini života. Tim tužnim povodom prenosimo njegov intervju koji je dao točno prije 3 godine za klupsku stranicu www.jug.hr te izražavamo sućut obitelji. S obzirom na to koliko je pridonio radu i uspjesima kluba zadnjih više od 30 godina, sigurno da je svakom Jugašu danas ova vijest teško pala.

Lukša Jakobušić o novoj regionalnoj ligi, odnosu Juga i HVS-a,…

 

Veliki intervju s novim (sad već 3 mjeseca na funkciji) predsjednikom Juga Lukšom Jakobušićem napravio sam 19. siječnja – 6 dana uoči gostovanja Budve i koncerta Silentea na bazenu, te 10 dana uoči Pro Recca. Iz količine teksta lako će te shvatiti zašto je tek sada na portalu. Povod razgovoru bila je vijest o osnivanju nove regionalne lige, odnosno ulasku srpskih, a izlasku nekih hrvatskih klubova. Jasno da se u takvoj prigodi porazgovaralo i o drugim temama.

8. Volvo kup

Hrvatska reprezentacija otputovala je za Australiju gdje su ju ugostili Elvis Fatović i Aussie Sharks-i (u trenutku pisanja ovog teksta saznao sam kako nisu baš dobri domaćini – u prvoj utakmici porazili su nas 12:9).

 

Istovremeno, i druge reprezentacije pripremaju se za zasigurno najvažniji turnir ove sezone, Europsko prvenstvo u Budimpešti (14 – 27. srpnja ove godine). Tako će se neke od njih susresti u Mađarskoj gdje će se od 7 – 9. veljače održati tradicionalni Volvo kup.

„Mi smo purgeri, najjači smo najjači“

 

Naslovni poklič odzvanjao je Gružem nakon finalne utakmice u kojoj je Mladost pobijedila Juga 9:6 za naslov juniorskih prvaka Hrvatske. Od početka do kraja su vodili iako je Jug do same završnice bio na gol zaostatka, ali očajna igra Juga sa igračem više držala je Zagrepčane u stalnoj prednosti. Skupilo se dosta publike koja je na kraju velikim pljeskom nagradila gostujuću momčad, ali i Jugaše koji su se borili, ali nije išlo.